Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Compania Wizz Air își va…

Compania Wizz Air își va închide baza operațională de la Chișinău în contextul „intensificării atacurilor cu rachete ale Federației Ruse asupra Ucrainei”. Zborurile care urmează să fie anulate

Foto: Wizz Air/ Facebook

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova anunță că compania aeriană Wizz Air a decis închiderea bazei operaționale de pe Aeroportul Internațional Chișinău, „cu toate că instituția a comunicat operatorului aerian măsurile de siguranță aplicate urmare a intensificării acțiunilor militare din țara vecină”.

În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că operatorul aerian Wizz Air nu își sistează activitatea în Republica Moldova, zborurile fiind operate în continuare pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Din 1 decembrie o să se facă numai zboruri de intrare către R. Moldova, iar următoarele rute nu o să mai existe, și anume: Chișinău – Paris Beauvais, Chișinău – Bruxelles Charleroi, Chișinău – Basel-Mulhouse și Chișinău – Torino”, a precizat un operator call-center pentru ZdG.

Potrivit AAC, acționând preventiv, în urma intensificării acțiunilor militare și atacurilor cu rachete a Federației Ruse asupra teritoriului Ucrainean, Autoritatea Aeronautică Civilă în comun cu Ministerul Apărării a convocat, în data de 10 Octombrie 2022, Comisia Interguvernamentală privind Managementul Spațiului Aerian în cadrul căreia au fost aprobate o serie de acțiuni și proceduri în scopul asigurării siguranței zborurilor.

„Autoritatea Aeronautică Civilă a comunicat operatorului aerian măsurile de siguranță aplicate urmare a intensificării acțiunilor militare din țara vecină, cu toate acestea, după o scurtă revenire cu baza operațională pe Aeroportul Internațional Chișinău, în septembrie anul curent, urmare a deciziilor luate în cadrul companiei aeriene, aceasta urmează a fi închisă (pentru o perioadă nedeterminata), fapt ce ar putea duce la anularea zborurilor pe unele destinații și/sau la reducerea frecventelor de zbor”, a mai precizat instituția publică.

Astfel, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat că având în vedere că „compania Wizz Air a anunțat schimbări în programul de zbor de iarnă, toți pasagerii care au procurat bilete în perioada de referință sunt rugați să viziteze site-ul oficial al companiei pentru a vizualiza opțiunile de zbor sau să contacteze reprezentații companiei aeriene pentru mai multe detalii”.

„Este decizia operatorului. Au avut o bază operațională până la război, după care au plecat. Din septembrie au readus-o, iar acum intenționează iar să plece (…). Nu s-a schimbat mult situația, deoarece ei își duceau aeronavele la Iași pe timpul nopții, ca să excludă blocarea acestora pe Aeroportul Chișinău în cazul escaladării, peste noapte, a situației”, a spus pentru ZdG Irina Bodolica, responsabilă de relații cu publicul.

Conform AAC, o bază operațională pentru compania aeriană presupune un aeroport în care aceasta își stabilește permanent aeronavele și echipajul și de unde începe operarea rutelor. „De obicei atât flota, cât și personalul se întorc la bază la sfârșitul zilei. Suplimentar, la baza operațională se efectuează și serviciile de întreținere și reparațiile de rutină a aeronavelor”, mai explică instituția.

Wizz Air este o companie aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc și axată pe zboruri în Europa. Compania a fost înființată în anul 2003 și a început transportul pasagerilor la 19 mai 2004.

Compania a intrat pe piața din R. Moldova în 2014 operând zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Ministerul Apărării a informat luni, 10 octombrie, între orele 8:33-9:02, că structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova.