Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Clienții Air Moldova, care nu…

Clienții Air Moldova, care nu și-au recuperat banii achitați pe biletele procurate, ar urma să aibă prioritate în procesul de insolvabilitate al companiei. Modificarea legislativă prezentată de doi deputați

Captură de ecran/Privesc.eu

Cei peste 28 de mii de cetățeni care au cumpărat bilete de la compania Air Moldova, care nu mai operează zboruri din mai 2023, ar urma să-și recupereze banii pentru biletele nevalorificate mai rapid. În cadrul unui briefing de presă susținut de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian și Sergiu Lazarencu, cu tema „Proiect de lege care va ajuta clienții păgubiți de Air Moldova”, parlamentarii au prezentat propunerea de modificare a Legii insolvabilității astfel încât pasagerii să aibă prioritate.

„Propunem în lege includerea creanţelor acestora într-un rang mai superior. Astfel, operăm modificări la Legea insolvabilității, și anume articolul 43, aliniat 2. În momentul în care compania intră în insolvabilitate pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Dacă până acum această categorie, pasagerii, se clasau pe rangul 7 după prioritate la întoarcerea datoriilor, acum o plasăm printre primele. Această modificare va ajuta oamenii să-și întoarcă banii mai rapid”, a declarat Sergiu Lazarencu.

Acesta a mai spus că „planul de restructurare” al companiei ar fi fost „făcut de bifă” și pentru a întoarce banii a 15 companii, care ar fi afiliate ex-deputatului fugar Ilan Șor.

Este vorba despre circa 75 de mii de bilete, în sumă totală de 9 milioane de euro.

„Prin acest proiect, intervenim în legea insolvabilității, astfel încât în cazul intrării în insolvabilitate a unei companii din domeniul aerian, datoriile sale către pasagerii care au cumpărat bilete să fie plătite printre primele în ordinea priorității, și nu printre ultimele, așa cum e astăzi în lege (proiectul de lege va fi publicat în cel mai scurt timp pe site-ul parlament.md).

Suntem nevoiți să intervenim prin lege pentru a opri acțiunile banditului șor. Pentru că acesta distruge tot pe ce pune mâna:

  • Acesta a acaparat și distrus câteva bănci comerciale și a furat în proces un miliard de dolari. Furt care băgat țara într-o criză economică, politică și morală profundă de pe urmă căruia suferim și azi.
  • A intrat în politică și și-a transformat partidul în grupare criminală, care cumpără alegători, deputați, primari, judecători etc. La indicația Kremlinului, încearcă să distrugă democrația din Republica Moldova și să o transforme într-o colonie a lui Putin, unde tinerii sunt trimiși pe front, sau sunt arestați pentru că sunt critici fațăd de guvernare.
  • Cu ajutorul lui Plahotniuc, a pus mâna ilegal pe Air Moldova în 2018 și distrus-o și pe asta. A băgat-o în faliment, i-a amăgit pe oameni să cumpere bilet de avion la zboruri inexistente, iar cum aproape 30 mii de cetățeni nu-și pot primit banii înapoi. Pentru că Șor nu vrea să le întoarcă banii. Pentru că șor toată viața lui cu asta s-a ocupat, să amăgească oamenii și apoi să-i fure. De aia a fugit ca ultimul laș din țară.

Desigur foarte multe lucruri depind și de instanțele judecătorești, inclusiv și acest dosar Air Moldova. Gruparea criminală mai are tupeul să activeze în țara noastră anume din cauza lipsei de curaj și acțiune din sistemul de justiție. Justiția nu poate admite tergiversarea cazurilor de rezonanță. Parlamentul a creat deja cadrul legal pentru a nu admite tergiversări. Judecătorii și procurorii trebuie să înțeleagă că încrederea populației în justiție anume așa se restabilește – prin decizii curajoase, neîntârziate în interesul public”, a relatat președintele Comisie economie, buget și finanțe, Radu Marian.

În iunie, Air Moldova a comunicat că parcurge în continuare etapele procesului de restructurare și a anunțat mai multe acțiuni pe care urmează să le întreprindă.

Air Moldova nu mai operează zboruri de la 2 mai, după mai multe luni în care a anulat curse.

Pe 2 mai 2023, compania privată „Air Moldova” a anunțat că a depus în instanță o „cerere de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”. Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania a spus că va suspenda operarea zborurilor și vânzările de bilete începând cu data de 2 mai. Conform companiei aeriene, reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.