Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Circa 280 de milioane de…

Circa 280 de milioane de metri cubi de gaze, achiziționate de Energocom, în ultima lună

Sursa: Energocom/Facebook

Energocom anunță că a achiziționat, în perioada septembrie-octombrie, aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale (aproximativ 280 milioane m3) de la 7 companii diferite, la 3 puncte de livrare diferite, conform unui comunicat de presă emis de societatea pe acțiuni deținută de stat.

Prețul mediu ponderat a fost de 35,77 de euro/MWh (circa 420 de dolari/1000 m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către R. Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.

Achizițiile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în totalitate tranșa de diversificare în mărime de 100 de milioane de euro (ciclul 2 de utilizare).

„În cadrul acordului BERD, pe durata ultimei luni, au fost organizate 30 runde de licitație, iar procurările s-au făcut când prețul pe piețele internaționale a fost favorabil”, susțin reprezentanții Energocom.

În acest volum intră și cele circa 100 de milioane m3 cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA.

Astfel, în total, Energocom notează că a făcut stocuri de peste 500 de milioane m3 și continuă să achiziționeze pentru a acoperi integral consumul pentru perioada rece.

Energocom va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de un miliard de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Reprezentanții Guvernului susțin că hotărârea a fost luată în contextul „stabilizării situației pe piața gazelor naturale, scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 – 2024”.