Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a transferat 218 milioane…

BNM a transferat 218 milioane de lei în bugetul de stat pentru „compensarea pierderii din furtul miliardului”

Premierul Ion Chicu a anunțat că în bugetul de stat a fost transferată o parte a profitului Băncii Naționale (BNM) în sumă de 218 milioane de lei, urmare a aprobării mecanismului propus anterior de președintele Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat.

„Pe parcursul săptămânii trecute, în conturile bugetului de stat a intrat prima plată din partea BNM în sumă de 218 milioane de lei, ca urmare a modificării legislației. A fost modificată legislația ca profitul BNM, o parte din profitul BNM, să fie transferat bugetului de stat ca să compensăm acea pierdere din furtul miliardului”, a precizat premierul Ion Chicu.

În martie curent, deputații au votat în ambele lecturi mecanismul propus anterior de președintelui Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat. Proiectul prevede instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al BNM la venitul bugetului de stat. Inițiativa a fost criticată de opoziția parlamentară, care a calificat-o ca fiind una politică și care nu are niciun efect asupra recuperării sau anulării legii miliardului furat, așa cum promitea Igor Dodon în campania electorală. De cealaltă parte, socialiștii au prezentat votarea acestui proiect ca pe o promisiune realizată de către șeful statului.

În campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 2016, Igor Dodon declara că una dintre prioritățile lui, în cazul în care va ajunge președinte al R. Moldova, este anularea „Legii miliardului”.

Deși, Igor Dodon declara că va anula legea „miliardului furat”, după 4 ani de mandat în calitate de președinte al R. Moldova, acest lucru încă nu s-a întâmplat.