Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE: Furnizorii de gaze sunt…

ANRE: Furnizorii de gaze sunt obligați să acopere costurile stocurilor de securitate de peste 165 de milioane de lei

Sursa foto: Moldovagaz

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței ordinare din 16 aprilie, costurile anuale ale stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2023 în mărime de 165 652 825 de lei și contribuția financiară lunară în mărime de 13 804 402 lei, care urmează a fi recuperată de către S.A. „Energocom” de la furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale, pe parcursul a 12 luni, începând cu luna noiembrie 2024.

Potrivit unui comunicat emis de ANRE, contribuțiile financiare lunare ale fiecărui furnizor de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale se calculează în baza volumelor gazelor naturale furnizate consumatorilor finali de către fiecare furnizor de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale în cursul anului 2023. În cazul în care unii consumatori au migrat de la un furnizor la altul, cotele lunare de repartizare se recalculează prin actualizarea volumelor de gaze naturale în funcție de cantitățile consumate de către consumatorii respectivi în perioada anului 2023, în baza datelor prezentate de operatorii sistemelor de distribuție.

Hotărâre Cost Stocuri de se… by Ziarul de Gardă

Totodată, au fost acceptate în scopuri tarifare investițiile realizate în anul 2023 de către operatorii din sectorul apă și de canalizare:
– Î.M. „Apă-Canal” Edineț – 230,2 mii de lei;
– Î.M. „Apă-Canal Cantemir” – 17,4 mii de lei;
– Î.M. ,,Servicii Publice Cimișlia” – 194,9 mii de lei.

De asemenea, a fost aprobată valoarea actualizată a consumului tehnologic şi a pierderilor de apă în sistemul public de alimentare cu apă al Î.M. Regia „Apă-Canal-Bălți”, pentru anul 2023, în volum de 4 320 742 m3 și modificarea Planului de investiții pentru anul 2024 al Î.M. „Apă-Canal” din Ungheni, prin majorarea valorii investițiilor cu 872,4 mii de lei, până la 71 085,7 mii de lei.