Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a aprobat prețul reglementat…

ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor.

ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom” în mărime de 2,29 lei/kWh (fără TVA) sau cu 13 bani mai puțin decât prețul provizoriu aprobat anterior.

ANRE a aprobat prețurile pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, reieșind din componentele și valorile indicatorilor incluși în prețurile și tarifele provizorii aprobate de ANRE la 20 noiembrie curent pentru fiecare titular de licență separat.

Un alt subiect important examinat în ședința Consiliului de Administrare al ANRE ține de aprobarea modificărilor și completărilor la Regulile pieței energiei electrice și extinderea aplicării depline a acestora începând  cu 1 aprilie 2022. Aceste modificări au fost consultate cu companiile din domeniu și Secretariatul Comunității Energetice și vor avea un impact asupra tuturor participanților la piața angro de energie electrică. Aprobarea acestor modificări va soluționa problema dezechilibrelor provocate de persoanele juridice din regiunea transnistreană care nu respectă cadrul de reglementare existent și va permite minimizarea costurilor acestor dezechilibre asupra sistemului electroenergetic național.

Modificările propuse prevăd aplicarea unei perioade de activitate în regim de testare a modelului nou al pieței energiei electrice, necesar pentru excluderea incertitudinii legate de funcționalitatea procesului de schimb de date și familiarizarea participanților la piața de energie electrică cu noile modalități de tranzacționare a energiei electrice. În scopul asigurării timpului necesar pentru implementarea regimului de testare și finalizarea procedurilor de licitație a energiei electrice pentru anul 2022, Regulile pieței energiei electrice aprobate prin Hotărârea ANRE nr.283/2020 vor fi aplicabile pe deplin începând cu 1 aprilie 2022.