Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   VIDEO/ Sistarea posturilor TV, afiliate…

VIDEO Sistarea posturilor TV, afiliate oligarhilor: viziunea cetățenilor vs argumentele experților

Colaj ZdG;

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat temporar pe 20 martie curent licențele de emisie pentru posturile TV și radio  Canal 5 și Maestro Fm, după ce s-a constatat implicarea proprietarilor efectivi ai companiei ce le deține în activități care afectează securitatea statului. Oponenții politici acuză guvernarea de „cenzură”, speculând că această decizie ar veni după ce președintei Maia Sandu i-ar fi fost adresate „întrebări incomode” la o conferință în 18 martie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, demontează falsul referitor la motivul sistării activității Canal 5. Potrivit acestuia, „consiliul a fost convocat mai devreme decât să aibă loc conferința de presă.” Iar directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că „măsuri restrictive sunt luate în multe țări ale Uniunii Europene, pentru că instituțiile media sunt utilizate ca element al războiului de tip hibrid pe care îl poartă Federația Rusă împotriva lumii civilizate.”

Începând cu anul 2022, când a fost declarată stare de urgență în legătură cu războiul ce se desfășoară la frontiera R. Moldova, au fost sistate licențele mai multor instituții media din cauza  conținutului acestora ce justifica războiul injust al Rusiei în Ucraina, a dezinformării și distorsionării realității. Astfel, activitatea a șase instituții media a fost sistată în decembrie 2022 – „TV6”, „Orhei TV”,  „RTR Moldova”, „Primul în Moldova”, „Accent TV” și „NTV Moldova”, iar a altor șase posturi, în octombrie 2023 –„ Orizont TV”, „ITV”, „Prime TV”, „Publika TV”, „Canal 2” și „Canal 3”.

„Parcă n-am văzut ceva care să afecteze statul”

În discuție cu reporterii ZdG, părerile cetățenilor despre suspendarea activității instituțiilor media s-au împărțit. Unii refuză să-și spună părerea vizavi de subiectul dat, spunând că nu se implică în politică: „Nu mă implic în chestii politice. Asta-i cel mai murdar ce poate să fie. Nu mă interesează.” Alții însă dezaprobă sistarea activității posturilor TV: „Ne uitam la Canal 5 la filme și noutăți și parcă n-am văzut ceva care să afecteze statul”; „Posturile n-ar fi bine să se închidă, dar să li se pună condiții. Trebuie să fie pedepsite doar persoanele vinovate. Multă lume rămâne fără lucru. Nu-s vinovați jurnaliștii.”

Totuși, o bună parte din cetățenii intervievați de ZdG încurajează sistarea activității instituțiilor media care sunt finanțate din bani ilegali și au drept scop dezinformarea cetățenilor. „Atât timp cât aceste canale sunt finanțate din bani ilegali, ele nu au ce căuta în sistemul informațional al R. Moldova. Oponenții politici să vină în Moldova și aici să demonstreze că este cenzură”, ne spune Vadim, un trecător. Adelina este de părere că activitatea posturilor care dezinformează populația ar trebui sistată. Aceasta este de părere că „informația greșită se răspândește foarte rapid și ar putea să se întâmple evenimente care n-ar trebui să se întâmple.” 

„Astfel de instituții media fac propagandă pentru ruși, care sunt agresori în toată lumea. Trebuie arestate, confiscate proprietățile și puși la pușcărie”, susține revoltat un alt cetățean. „Dacă afectează securitatea statului, bineînțeles (trebuie să fie sistate, n.r.). Există lege care trebuie să fie respectată. Niciun cetățean și nicio instituție nu are dreptul să promoveze violența, să promoveze ură, să promoveze fake-uri, știri false”, accentuează preotul Maxim Melinti. O altă interlocutoare, Paulina, consideră că „e foarte bine de închis pe toți aceștia care dețin nelegitim aceste canale.” De aceeași părere este și Elena: „Cred că-i bine. Suntem la graniță cu Ucraina. Securitatea este pe primul plan.”

Șor și Plahotniuc – beneficiari finali ai acestei companii 

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susține că decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională (care numără 15 instituții publice) de a sista aceste canale, de fapt, se referă la beneficiarii companiei ce deține aceste canale.

A fost sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, pentru compania «Media Content Distribution», care a fondat postul «Canal 5». Decizia autorităților se referă la beneficiari, adică persoanele care sunt efectiv beneficiari finali ai acestei companii, care în urma concluziilor semnalate de autoritățile responsabile, sunt Șor și Plahotniuc”, punctează Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că, între timp, au apărut un șir de falsuri vizavi de aceste sistări. „Am fost în situația să demontez mai multe falsuri. Unul din ele s-a referit la faptul că această decizie a fost luată după anumite întrebări incomode adresate președintei pe 18 martie. Este o minciună. Invitațiile pentru membrii Consiliului care participă la ședință au fost transmise pe data de 12 martie. Deci, Consiliul a fost convocat mai devreme decât să aibă loc conferința de presă. Aceste informații au fost disponibile în spațiul public, inclusiv procesele verbale”, a declarat Daniel Vodă.

„Chiar dacă unii colegi jurnaliști reclamă cenzura, nu este nici pe departe așa” 

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente (API), a declarat pentru ZdG că „din perspectiva securității statului, noi mereu am susținut că R. Moldova ar trebui să se ralieze la sancțiunile aplicate la nivel internațional și la nivel european pentru anumite persoane care au și activități în domeniul media și folosesc aceste companii în scopul destabilizării situației în diferite țări. În cazul R. Moldova, cunoaștem foarte bine că atât gruparea Plahotniuc, cât și gruparea Șor, urmăresc destabilizarea situației din țara noastră, folosind inclusiv activele mediatice pe care le au. Aceste resurse mediatice sunt folosite împotriva securității R. Moldova și proprietarii acestor televiziuni utilizează aceste companii inclusiv pentru spălarea banilor. Chiar dacă opoziția și unii colegi jurnaliști de la aceste instituții media reclamă cenzura, nu este nici pe departe așa”, susține Petru Macovei

Directorul API a punctat faptul că în mai multe țări europene a fost sistată difuzarea și retransmiterea anumitor posturi rusești de televiziune ce au conținut propagandistic, pentru că acestea „sunt utilizate ca element al războiului de tip hibrid pe care îl poartă Federația Rusă împotriva lumii civilizate”. Aceste lucruri însă trebuie să fie explicate cetățenilor. „Chemăm autoritatea să asigure transparența, astfel încât oamenilor să li se explice de ce anume această companie care deține Canal 5 și acest post de radio a fost blocată”, îndeamnă Petru Macovei, directorul API.