Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Seara muzicii lui Eugen Doga…

Seara muzicii lui Eugen Doga la Kiev

La 17 la Kiev, a avut loc un concert pe muzica lui Eugen Doga, interpretată de Orchestra simfonică și de soliștii Operei din Kiev. Alături de sute de admiratori ai operei maestrului, la serată au participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri,, și Consulul Onorific al Republicii Moldova la Vinnița, Mihail Cunițchii.

Gazda serii a fost Artista Poporului din Ucraina Larisa Rusnak, iar dirijor – maestrul Eugen Voronko. Pregătirile pentru concert au durat doi ani și trebuia să aibă loc în luna martie a anului trecut în cinstea împlinirii a 85 de ani a compozitorului, dar din cauza războiului nu a avut loc.

Odată cu începerea invaziei la scară largă, populația din Moldova a fost printre primii care au susținut Ucraina în lupta sa pentru independență.

„Se spune că atunci când armele vorbesc, muzele tac. Dar muzica lui Eugene Doga poate înăbuși tunurile. Lumea va fi alături de noi toți!” – Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Seara muzicii lui Eugen Doga la Kiev este un simbol al solidarității între popoarele Moldovei și Ucrainei.

Eugen Doga a compus muzică pentru peste 200 de filme, printre care „Regina Margot”, „Anna Pavlova”, „O șatră se urcă la cer”, „Maria Mirabella”, „Portretul soției artistului”, „Singurătatea este un dormitor” și multe altele.

Compozitorul Eugen Doga a devenit remarcabil la nivel global datorită valsului scris pentru filmul „Dulcea și tandra mea fiară”, care a fost recunoscut de UNESCO drept cea mai remarcabilă operă a secolului XX. La Chișinău, o stradă și o școală de muzică poartă numele lui.