GASTRONOMIE. Rubarba – simbolul aprecierii. Desert fără gluten cu rubarbă și cremă de cardamom – Ziarul de Gardă
  • GASTRONOMIE. Rubarba – simbolul aprecierii. Desert fără gluten cu rubarbă și cremă de cardamom

    GASTRONOMIE. Rubarba – simbolul aprecierii. Desert fără gluten cu rubarbă și cremă de cardamom
    de
    24 aprilie 2022 | 13:30

    Cică, această plantă (mai puţin populară, acum câteva decenii, în Moldova…) se combină ideal cu căpșunile. E bine! Asta înseamnă că sezonul rubarbei se întinde bine mersi până la începutul verii.

    Cât nu am fi căutat-o în memoria noastră gastronomică, nu am găsit-o decât recent, acum câţiva ani, la Edinburgh. Cum vine februarie, cum o vezi peste tot. În tot felul de magazine și în mai toate restaurantele. Și este utilizată în diverse feluri de mâncare, de la cele mai sărate până la cele dulci.

    Noi am ales să o punem în valoare într-un desert fără gluten şi mai puţin caloric decât „Pavlova”. Pe lângă faptul că rubarba oferă mai multă culoare, ea aduce și o notă profundă de pământ fertil, de primăvară gata-gata să răbufnească la exterior cu nenumăratele-i plante fragede-frăgeduţe. Daca e primăvară şi vrei să obţii un desert dulce-acrișor, atunci rubarba e alegerea cea mai bună.

    Pentru o textură mai fină, se rade coaja de pe steble, iar pentru un gust şi mai intens, şi pentru mai multă culoare, coaja e bine să rămână intactă. Aveţi grijă să vă spălați bine pe mâini după ce ați prelucrat rubarba și i-ați tăiat frunzele (sunt toxice).

    Rubarba conține un șir de minerale și vitamine, de aceea e bine să o consumăm. Este o sursă excelentă de vitamina C. Conține și fibre alimentare care ajută la reglarea sistemului digestiv. Este și o sursă importantă de Calciu. Este, de asemenea, bogată în vitamina K care previne diabetul. Este și o plantă antioxidantă.

    Publicitate

    Cei de la „School of Life”, în cartea lor de reţete de viaţă şi mâncare „Thinking and eating” consideră că rubarba este simbolul aprecierii. Ei susțin că rubarba este considerată o plantă aparent plictisitoare şi fără niciun vino-ncoa’ la prima vedere. De asta e simbolul aprecierii. Poate fi depreciată instantaneu, dacă nu este gătită corect, devenind acră, dezgustătoare ca textură şi urâtă. Sau… viceversa!

    In rețeta noastră vă vom împărtăși una dintre metodele de preparare a rubarbei – poșarea în sirop, astfel încât să punem în valoare acest ingredient special, nutritiv și care este, desigur, delicios.

    Vă oferim, de această dată, o rețetă fără gluten pentru aproximativ 4 porții.

    Ingrediente:

    • 200 g rubarbă
    • 100 g zahăr granulat sau tos
    • 100 ml apă
    • 100 ml suc de rodii
    • un pumn de nuci macadamia sau fulgi de migdale
    • un pumn de bobițe de rodie
    • 200 ml frișcă grasă (33%)
    • 50 g zahăr pudră (sau mai mult, dacă vă place crema mult mai dulce)
    • O linguriță fără vârf de boabe de cardamom

    Metoda de preparare:

    1. Am adus frișca la punctul de fierbere (cum vedem că începe să fiarbă, o luăm de pe foc). Am aruncat în ea boabele de cardamom strivite bine. Am amestecat și am lăsat compoziția să se răcească peste noapte (în frigider). În ziua în care am gătit desertul, am strecurat-o printr-o pânză fină.

    Într-un bol am preparat o cremă Chantilly, utilizând frișca infuzată şi zahărul pudră. Pentru a balansa gustul, am adăugat un vârf de sare. Cu un tel am mixat ingredientele până la consistență cremoasă şi am plasat crema în frigider, pentru mai târziu.

    Publicitate

    2. Într-un vas pentru sosuri am amestecat zahărul granulat, apa și sucul de rodii, și le-am gătit la foc mediu până la consistența unui sirop. Am lăsat siropul să se răcească la temperatura camerei.

    3. Între timp, am curățat rubarba de coajă cu ajutorul unui peeler (poate fi folosit și un cuțitaș).

    4. Cu un peeler am feliat rubarba de-a lungul, obținând fâșii cât mai lungi, cu grosimea de 2-3 mm. Avem nevoie de 3-4 fâșii per porție.

    5. Platingul: am aranjat desertul într-o farfurie adâncită (a se vedea pozele). Cu ajutorul unei linguri am format un cerc de sirop de rodii. Am așezat în centru o lingură generoasă de chantilly de cardamom. Apoi am poșat în siropul de rodii răcit fâșiile de rubarbă (nu mai mult de 1-2 secunde), aranjându-le haotic deasupra cremei. Am ornat prezentarea cu niște jumătăți de nuci de macadamia, care sunt crocante și cremoase în același timp. Am aruncat deasupra şi câteva bobițe de rodie, pentru efectul lor de caviar, ca textură. Și „un dernier touche” (ultima tușă – n.r.) – niste microfrunze de cimbru citronat (thymus citriodorus).

    Poftă mare, prieteni!

    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andr…
    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler