GASTRONOMIE: Panettone după rețeta lui Alexandru Raduceai – VIDEO – Ziarul de Gardă
  • GASTRONOMIE: Panettone după rețeta lui Alexandru Raduceai – VIDEO

    GASTRONOMIE: Panettone după rețeta lui Alexandru Raduceai – VIDEO
    16 ianuarie 2022 | 18:30

    Alexandru Raduceai este un tânăr brutar din Chișinău, dar care a locuit mai mult în Italia, unde familia sa a emigrat când era copil. El a învățat meseria de brutar la Scuola Tessieri din Toscana, Italia. Tot acolo a muncit mai mulți ani în domeniu. În timpul său liber încearcă să împărtășească din experiența sa celor din jur.

    INGREDIENTE:

    PRIMUL ALUAT
    1 gr de drojdie uscată
    190 de gr de făină de grâu
    50 de gr de zahăr
    80 de gr de lapte
    40 de gr de gălbenușuri
    50 de gr de unt

    GLAZURA
    50 de gr de zahăr
    25 de gr de făină de migdale
    25 de gr de amidon de porumb
    25 de gr de albuș de ou

    Al DOILEA ALUAT
    Folosim primul aluat
    75 de gr de făină de grâu
    50 de gr de zahăr
    65 de gr de gălbenușuri
    70 de gr de unt
    25 de gr de miere
    3-4 gr de sare

    Publicitate

    Opțional folosim arome (coajă rasă de lămâie, portocală sau vanilie naturală)
    120 de gr de stafide, fructe confiate sau ciocolată pentru prăjituri.

    REȚETA:

    Panettone este un cozonac italian, ce a căpătat popularitate în toată lumea, inclusiv în Republica Moldova. Este cunoscut pentru calitățile lui fine și felul în care se topește în gură, când îl mănânci. Pentru a coace un panettone e nevoie de puțină răbdare și foarte multă dragoste pentru aluat.

    Trebuie să vă spun, de la bun început, că pregătirea unui panettone durează câteva zile, dar vă asigur că procesul este unul ușor. Tot ce trebuie să faceți este să urmați pașii descriși mai jos.

    În prima seară pregătim primul aluat și glazura. Pentru început vom dizolva drojdia în lapte și vom lăsa 15 minute să se odihnească. Apoi adăugăm gălbenușurile și toată făina. Vom forma o cocă și vom lăsa pentru 30-45 de minute. Separat pregătim un amestec din unt și zahăr.

    În continuare, vom frământa bine aluatul și vom adăuga treptat compoziția din unt și zahăr. Frământăm până obținem un aluat elastic, lucios și neted. Luăm un recipient sau un vas, pe care-l ungem cu unt. Punem în el aluatul la dospit. Durata dospirii depinde de temperatura din cameră, de obicei poate dura de la 6 la 12 ore.

    Publicitate

    Nu uităm nici de glazură, pe care o pregătim, de asemenea, în prima seară. Vom amesteca zahărul, făina de migdale și amidonul de porumb. Apoi adăugăm albușul de ou. Agităm totul împreună până obținem o pastă, pe care o punem peste noapte la frigider.

    A doua zi vom lua aluatul pregătit cu o seară înainte și-l vom pune într-un vas cu făina și gălbenușurile de ouă. Vom frământa 10-15 minute. Tot aici vom adăuga mierea și aromele alese de fiecare dintre noi. Vom repeta aceeași acțiune ca în prima seară cu compoziția din unt și zahăr. La final vom adăuga sarea, dizolvată din timp în 5 grame de apă. Frământăm până obținem un aluat neted și lucios. Acum este momentul să adăugăm și stafidele. Apropo, înainte să folosiți stafidele vă recomand să le lăsați puțin să stea în apă, ca să se hidrateze și să nu fie uscate după coacere. Pentru o omogenizare mai bună a stafidelor în aluat frământăm încă câteva minute.

    Lăsăm la dospit aluatul obținut aproximativ o oră și jumătate. Este important ca aluatul să fie într-un vas acoperit. După asta îi vom da o formă rotundă. Ne ungem mâinile cu unt și-l rotim atent pe masă, după care-l lăsăm descoperit să se odihnească încă 30 de minute. Ultimul pas este să-l mai rotim puțin până-i dăm forma finală. Aluatul va arăta ca o cupolă rotundă. Acum este gata pentru a fi introdus în forma de copt. Vă recomand să aveți o formă din hârtie specială pentru panettone. Lăsăm aluatul să dospească până-și dublează volumul.

    Înainte să punem aluatul nostru în cuptor, nu uităm să folosim glazura pregătită cu o zi înainte. Vom glazura deasupra aluatului, de la centru spre margini, fără să întindem glazura până la margine. Ea se va întinde singură în timpul coacerii. Preîncălzim cuptorul la 160-170 de grade și coacem 50-60 de minute.

    Cozonacul se va scoate din cuptor și se va suspenda cu cupola în jos. Îl lăsăm în poziția asta cel puțin 4-6 ore. Această procedură va ajuta la stabilizarea internă. Să aveți poftă!

    P.S. Aceasta este prima ediție a noii rubrici din ZdG: Gastronomie, o rubrică dedicată celor cărora le place să gătească și să mănânce gustos și sănătos. Inițial, rubrica va avea doi autori.

    Vă dorim lectură plăcută și poftă mare!


    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

    Dosarele angajaților companiei publice de radio și televiziune, Teleradio-Moldova, se păstrau, până nu demult, la Resurse Umane în mape moștenite de la KGB-ul sovietic. Asta spune Vlad Țurcanu, directorul gener…
    FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler