• FOTO/VIDEO. Gala premiilor anuale în domeniul culturii: Cine sunt laureații ediției din acest an

  FOTO/VIDEO. Gala premiilor anuale în domeniul culturii: Cine sunt laureații ediției din acest an
  vizualizări
  16 ianuarie 2020 | 09:59

  Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat ieri, 15 ianuarie, festivitatea de premiere a laureaților ediției 2020 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.

  Premiile anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul Culturii au fost instituite pentru remarcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei.

  • Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale a fost acordat Regizorului-prim al Teatrului Național Eugene Ionesco, Petru VUTCĂRĂU, Artist al Poporului, pentru montarea spectacolului „Căldură în noiembrie”.
  • Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a revenit poetului și prozatorului Ghenadie POSTOLACHE, pentru romanul „Pastorala” și scriitorului Teo CHIRIAC pentru volumul „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”.
  • Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii a fost oferit Directorului artistic și Prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Naționale a IPNA Teleradio-Moldova, Gheorghe MUSTEA, Artist al Poporului, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.
  • Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice l-a primit artistului plastic, Alexandru MACOVEI, pentru expoziția personală „Stigmatul caligrafic Opus 032754 Re-minor” și editarea albumului cu aceeași denumire.
  • Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei a fost oferit scriitorului și publicistului, Mihai POIATĂ, pentru seria de eseuri despre cineaști și arta cinematografică din Republica Moldova.
  • Premiul „Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei a fost acordat conducătorului ansamblului de dans popular „Mărțișor”, Anatol MAGDÎL, pentru contribuție la conservarea și valorificarea folclorului coregrafic național.
  • Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a revenit Șefului secției restaurare a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ecaterina BONDARENCO, pentru contribuție semnificativă la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național.
  • Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic a fost oferit directorului general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia BEJAN, pentru coordonarea și realizarea proiectelor  „Punguța cu două cărți” şi extinderea accesului bibliotecilor pentru copii din Republica Moldova la tehnologii moderne și instruire.
  • Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial a fost oferit Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan Vodă” și Ansamblului Etnofolcloric „Romanița” al Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
  • Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media se acordă criticului de teatru și cinema, Larisa TUREA pentru elaborarea studiilor de referință în domeniul istoriei artei teatrale.
  • Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice l-a primit Mihail MUNTEANU, Artist al Poporului, și naistului, Ion NEGURĂ, fondatorul școlii naționale de nai, pentru contribuție semnificativă la educarea generațiilor în spiritul valorilor culturale naționale.
  • Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local a fost oferit Șefului secției Cultură, Consiliul raional Edineț, Angela BAZATIN, pentru contribuție semnificativă la promovarea valorilor cultural-artistice ale raionului Edineț pe plan național și internațional și Șefului secție Cultură și Turism a raionului Soroca Grigore BUCĂTARU, pentru contribuție esențială în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare.

  Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv