Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Cât costă organizarea Sărbătorii Naţionale…

Cât costă organizarea Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea Română”

Primăria mun. Chişinău anunță că va cheltui aproximativ 750 mii de lei pentru desfăşurarea manifestaţiilor culturale dedicate Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea Română. Informația a fost prezentate pentru ZdG de către Stela Mitriuc, șefa Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău. În zilele de 29, 30 și 31 august 2018 la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente cultural-artistice de Ziua Limbii Române.

Programul cultural de Ziua Limbrii Române începe miercui, 29 august, între orele 11:00-16:00, cu aniversarea de 20 de ani de la fondarea Bibliotecii „Alba Iulia” din sectorul Buiucani al Capitalei. Joi, 30 august, ora 14:30, Vlad Pohilă, publicist, va modera evenimentul litarar-artistic „Mult e dulce și frumoasă…”, la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”.

Ziua Limbii Române, marcată pe 31 august, începe dimineața la ora 10:00 cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și pe Aleea Clasicilor. Oamenii de cultură, dar și cetățenii vor depune flori la bustul poetului Alecu Russo, unde va avea loc o compoziție literar-muzicală „Limba noastră-i o comoară”, pe str. Alecu Russo 63/1 din Chișinău.

În scuarul din str. Miron Costin va avea loc programul cultural-artistic „Dulce și frumoasă-i limba mea de-acasă…”, cu expoziții și întreceri sportive, între orele 11:00-14:00. „Odă limbii materne”, alt program litarar-muzical desfășurat în scruarul centrului comercial UNIC, la ora 11:00. Paralel cu evenimentele din sectoarele Chișinăului, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va începe spectacolul „Al mamei dulce grai”.

În Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, melomanii vor asculta programul orchestrei de instrumente aerofone al Direcției parcurilor de cultură și odihnă a mun. Chișinău, la ora 14:00. Iar în PMAN, la ora 15:30, se va derula spectacolul coregrafic de dans modern „În ritmul secolului…”.

Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea Română” va culmina cu un spectacol muzical în PMAN, începând cu ora 18:00 și până la ora 23:00. Pe scena mare din PMAN vor evolua artiștii autohtoni, printre care Orchestra Fraților Advahov, formația Trigon, Alex Calancea Band, Plăieșii. 

Ziua Limbii Române este sărbătorită în R. Moldova în fiecare an, la data de 31 august, începând din anul 1990. Pe 27 august 1989 avut loc „Marea Adunare Națională”, unde aproximativ 750 mii de cetățeni au cerut proclamarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.