Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Anastasia Nichita acuză o persoană…

Anastasia Nichita acuză o persoană din Federația de lupte de sabotaj la Campionatul Mondial

Anastasia Nichita/ Facebook

UPDATE 17:05: Anastasia Nichita a reacționat la această știre, menționând că „nimeni nu acuza Federația de lupte din Republica Moldova”.

Faptul că o persoana a vorbit lucrurile care nu trebuie, asta nu înseamnă ca a făcut-o federația. Persoana care a făcut acest lucru știe cine este. Iar ce privește federația, mulțumesc domnului președinte Ivan Gheorghiu pentru că a reușit să clarifice situația si sa fie totul bine”, scrie sportiva.

Știrea inițială:

Luptătoarea Anastasia Nichita acuză Fedrația de lupte din R. Moldova că ar fi încercat să o descalifice de la Campionatului Mondial. Sportiva a declarat că se încearcă „diferite metode”, doar pentru a-i ponegri numele.

La acest Campionat Mondial riscam să fiu descalificată pentru că Valeriu, fiind neacreditat, a ieșit secundant la colț, iar cineva din Federația moldoveneasca a trimis poze Federației internaționale cu rugămintea de a ne descalifica pe ambii”, a mărturisit sportiva într-o postare pe Facebook.

Valeriu Mircea este unul dintre antrenori, acesta se ocupă de condiția fizică a sportivei Anastasia Nichita. ZdG a solicitat o reacție de la Valeriu, acesta a declarat că adevărul va ieși la iveală.

Deja suntem obosiți de toate problemele acestea și de persoanele incompetente care decid soarta sportivilor noștri”, a adăugat antrenorul, care a promis că va reveni cu detalii.

Totuși, la ediția din acest an a Campionatului Mondial de lupte, Anastasia Nichita a cucerit medalia de argint și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Cu această ocazie, Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) a publicat un comunicat. Instituția a scris: „Sincere felicitari Anastasiei Nichita pentru acest rezultat, dar și antrenorului Tudor Cîrlan”. Ulterior, numele acestuia a fost șters din textul publicat de MEC. Tudor Cârlan nu mai este antrenorul luptătoarei.

Pe parcursul carierei mele sportive, au fost mai multe neînțelegeri între mine și fostul antrenor, dacă va fi nevoie, vor fi spuse și public. Respectiv, cea mai bună decizie a fost să o luăm pe drumuri diferite. Apreciez și sunt recunoscătoare pentru tot ce s-a făcut pentru mine, dar să nu uitam că nimic nu s-a făcut gratis”, spune Anastasia.

Anastasia Nichita a ținut să clarifice, în aceeași postare, cine sunt oamenii care o antrenează. Pe lângă Valeriu Mircea, i-a menționat pe Andrei Chiperi și Roman Dermenji, care o ghidează la antrenamentele la saltea, pe care le face împreună cu lotul național de băieți.

Preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a publicat un text de susținere, adresat Anastasiei. „Fericirea calificării olimpice şi „argintului” mondial este umbrită de un scandal imens! Din păcate, nu ştim să savurăm performanțele obținute (…) Sportul național este plin de invidie şi probleme”, crede Eduard Ciobanu.

ZdG a solicitat o reacție de la președintele Federației de lupte Ivan Gheorghiu. Acesta a declarat că nu cunoaște detalii despre situația Anastasiei și că „trebuie să o întrebăm pe ea, când va veni acasă”.

Luptătoarea Anastasia Nichita a cucerit medalia de argint, la categoria de greutate de până la 57 kg, la ediția din acest an a Campionatului Mondial de lupte, rezervat senioarelor, găzduită de capitala Serbiei, orașul Belgrad. La ediția precedentă, care a avut loc tot în Belgrad, Serbia, Anastasia Nichita și-a trecut în palmares primul titlul de campioană mondială.