Principală  —  Ştiri   —   Statistici: liceele din sate –…

Statistici: liceele din sate – dispar cu zecile pe an

Numărul liceelor din R.Moldova scade încet, dar sigur. Acest fapt îl relevă statisticile, conform cărora din 2014 până în prezent, 60 de licee din 424 și-au sistat activitatea sau au fost reorganizate în gimnazii, ceea ce înseamnă circa 15%. Cifrele oficiale mai spun că doar în ultimul an s-au închis 23 de licee și 22 de gimnazii.

Conform Biroului Național de Statistică, între anii 2014-2015, în R.Moldova activau 424 de licee, dintre care 225 erau în mediul urban și 199 în mediul rural. În perioada 2016-2017, numărul liceelor a scăzut cu 60 de unități. Astfel, în prezent, la nivel de republică au rămas 364 de instituții de învățământ secundar. Potrivit aceleiași surse, în mediul rural şi-au sistat activitatea 20 de şcoli primare și 6 gimnazii. De asemenea, în perioada 2016-2017, pentru 23 de licee a fost schimbat statutul în gimnaziu, iar 22 de gimnazii au fost reorganizate în şcoli primare.

Solicitat de către Ziarul de Gardă, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a confirmat că în anul trecut, „în sistemul educațional au funcționat 364 de licee din 35 unități administrativ-teritoriale. În urma procesului de redimensionare a rețelei instituțiilor de învățământ liceal, pe parcursul anului de studiu 2016-2017 au fost reorganizate 12 licee în gimnazii” – contrar informației prezentate de către Biroul Național de Statistică, care relevă că 23 de licee au fost transformate în gimnazii.

Potrivit Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, raioanele cu cele mai puține licee sunt raionul Cantemir (2 licee), raionul Telenești (3 licee), raioanele Șoldănești, Ștefan Vodă, Glodeni, Cimișlia, Călărași (4 licee), raioanele Taraclia, Soroca, Rezina, Orhei, Ocnița, Leova, Dondușeni (5 licee). Spre exemplu, raionului Cantemir are în componență sa 50 de sate, cărora le revin doar 2 licee, iar în raionul Telenești sunt 54 de sate, care se aleg doar cu 3 licee.

Este de menționat faptul că, din totalul instituţiilor din mediul urban, cea mai mare pondere le revine liceelor (68 la sută), iar în mediul rural prevalează gimnaziile, cu o pondere de 74 la sută. Structura numerică pe niveluri educaţionale relevă că doar 10% din numărul total de elevi sunt cuprinși în învățământul liceeal, 48% în învățământul gimnazial și circa 42% în învăţămîntul primar.

Lista liceelor reorganizate în gimnazii, în anul 2017, potrivit datelor oferite de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a R.Moldova

Nr Raionul Localitatea Denumirea instituției Limba de instruire
1. r-nul Basarabeasca s. Bașcalia LT„M. Tarlev” Limba română
2. mun. Chișinău mun. Chișinău Liceul agrar Limba română
3. mun. Chișinău or. Durlești LT Durlești Limba română
4. mun. Chișinău s. Trușeni LT Trușeni Limba română
5. r-nul Edineț or. Cupcini LT„M.Sadoveanu” Limba română
6. r-nul Fălești s. Scumpia LT„V.Alecsandri” Limba română
7. r-nul Fălești s. Reuțel LT „A. Mateevici” Limba română
8. r-nul Florești or. Ghindești LT „M. Eminescu Limba română
9. r-nul Florești s. Mărculești LT „V. Alecsandri Limba română
10. r-nul Glodeni s. Cuhnești LT Cuhnești Limba română
11. r-nul Ștefan Vodă s. Talmaz LT ,,Şt. Ciobanu Limba română
12. r-nul Telenești s.Sărătenii Vechi LT „A. Anestiade” Limba română