Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul de Securitate al Ucrainei…

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demascat persoanele care ar fi coordonat atacul cu rachete asupra satului Groza, în urmă căruia au fost ucise cel puțin 53 de persoane

Sursa foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat două persoane care au coordonat atacul cu rachete rusești asupra unei cafenele din satul Groza, în regiunea Harkov, la 5 octombrie, în urma căruia au murit 53 de civili. Despre aceasta informează serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, scrie Donbass news.

Atacatorii s-au dovedit a fi doi rezidenți locali – Vladimir Mamon, în vârstă de 30 de ani, și fratele său mai mic, Dmitri Mamon, în vârstă de 23 de ani, care, în timpul ocupației regiunii, au trecut de partea rușilor”, se arată în mesaj.

Serviciul de securitate a menționat că inculpații au primit „poziții” în rândurile așa-zisului „departament de afaceri interne al administrației militaro-civile a regiunii Harkov”, unul dintre ei fiind numit „șofer al grupului de convoi”, iar celălalt – „inspector al serviciului de patrulare rutieră”.

Cu toate acestea, în ajunul eliberării regiunii, ambii bărbați au fugit cu familiile lor în Federația Rusă, unde au continuat să lucreze. La instrucțiunile rușilor, aceștia au început de la distanță să își formeze propria rețea de informatori pe teritoriul controlat de Ucraina.

Sub pretextul unor conversații amicale, trădătorii au obținut informații de la oameni despre localizarea Forțelor de Apărare și despre evenimentele în masă organizate în regiune. De la începutul lunii octombrie a acestui an, ambii inculpați au început să colecteze informații despre reînhumarea planificată a unui apărător ucrainean, care a decedat în satul Groza. Ei erau conștienți că, în urma unui atac rusesc, vor fi uciși cu siguranță civili, printre care cunoscuții lor din satul Groza, inclusiv cei care le-au furnizat informații”, a raportat serviciul de presă.

Astfel, Vladimir Mamon le-a oferit informații rușilor despre ora exactă și adresa unde va avea loc reînhumarea. Cei din urmă au folosit informațiile obținute pentru a efectua o lovitură asupra satului ucrainean cu ajutorul sistemului de rachete operativ-tactice Iskander M.

Lovitura cu rachete rusești asupra satului Groza a devenit cea mai masivă în ceea ce privește numărul de morți de pe teritoriul regiunii Harkov de la începutul invaziei la scară largă.

În după-amiaza zilei de 5 octombrie, armata rusă a atact satul Groza din regiunea Harkov cu o rachetă „Iskander”, fiind lovite o cafenea și un magazin. Potrivit ultimelor date furnizate de șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, Serhiy Bolvinov, 53 de persoane au fost ucise, în timp ce alte cinci persoane sunt considerate dispărute. Potrivit acestuia, numărul final al victimelor ar putea crește.