Rusia, prinsă din nou cu minciuna? Moldoveanul expulzat de Moscova pentru că ar fi fost spion SIS NU a activat vreodată oficial în cadrul instituției

Serviciul Federal de Securitate (FSB) acuză că un pretins fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) că ar fi „colectat date” despre „planurile conducerii ruse în legătură cu R. Moldova”. Astfel, potrivit presei afiliate Kremlinului, acesta a fost expulzat din Federația Rusă. Acest fapt are loc la doar 10 zile după ce FSB a anunțat despre reținerea a patru „agenți ai Ucrainei”, care ar fi fost recrutați în R. Moldova – doi cetățeni ruși și doi cetățeni moldoveni – care, de facto, au fost arestați încă în 2023-2024.
Potrivit unui portal pro-Kremlin, autoritățile rusești acuză că Dmitri Rusnac a sosit în Rusia în 2024 cu scopul de a colecta informații despre planurile conducerii ruse în legătură cu R. Moldova”. Presa afiliată conducerii rusești susține că Rusnac ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, fapt pentru care ar fi trebuit să-și demonstreze „loialitatea și dorința de a coopera în beneficiul Kremlinului”. Însă, în urma unui interviu cu poligraful, „a fost confirmat faptul sosirii sale în Rusia în scopuri de spionaj și subversiune”. Drept urmare, acesta a fost expulzat cu interzicerea intrării sale pe teritoriul Rusiei timp de 60 de ani.
Pe de altă parte, sursele ZdG din cadrul SIS ne-au confirmat că Dmitri Rusnac oficial nu a activat niciodată în calitate de ofițer de informații și securitate.
Potrivit expertului Watchdog Andrei Curăraru, acest caz, la fel ca și cele patru cazuri despre care anunțase FSB anterior, „este cusut cu ață albă”.

„Un singur om ar fi un super James Bond care putea să adune informații valoroase pentru R. Moldova în Federația Rusă?”, se întreabă acesta.
Potrivit lui Curăraru, „Kremlinul are planuri ofensive în legătură cu R. Moldova, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, iar prin aceste cazuri, Rusia confirmă că dorește crearea imaginii unei R. Moldova agresive, care este un dușman al Federației Ruse”.
Totodată, o altă instituție media pro-Kremlin prezintă o altă versiune a celor întâmplate. Potrivit acesteia, Rusnac l-ar fi ajutat pe șeful Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, Kirill Budanov, să stabilească contacte cu președinta Maia Sandu, iar Budanov în schimb l-ar fi ajutat pe Rusnac să promoveze proiecte comerciale în Ucraina.
Deși ambele instituții media se supun autorităților ruse, acestea oferă informații opuse asupra aceluiași fapt.
„Diversitatea de viziuni în legătură cu cine este acest Rusnac, în legătură cu care servicii secrete acesta ar lucra, mă face să mă gândesc la faptul că ei își pun mai multe obiective, inclusiv de a arăta cât de activ este Serviciul Secret al Ucrainei pe teritoriul statului rusesc, dar și că R. Moldova este utilizată și că este un proxy (intermediar, n.r.) în acest război informațional.
Până la urmă vorbim despre o situație în care R. Moldova este prezentată ca un agent ucrainean și al vestului, care vrea să facă rău Federației Ruse”, a declarat Curăraru pentru ZdG.
Expertul consideră că R. Moldova trebuie să abordeze o politică de maximă transparență.
„Noi trebuie să ne prezentăm ca un stat neutru care nu face acțiuni agresive pe teritoriul Federației Ruse sau a oricărui alt stat”, a afirmat acesta.
Andrei Curăraru mai spune că este nevoie să se comunice despre această operațiune de denigrare a R. Moldova partenerilor europeni și americani, deoarece „aceste operațiuni preced, de obicei, acțiuni mai de amploare și mai agresive”.
Contactați de ZdG, reprezentanții Serviciului de Presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au spus că vor reveni cu detalii pe parcursul zilei, fapt ce nu s-a întâmplat. Nici Guvernul nu ne-a oferit, deocamdată, un comentariu.