Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Restrictii pentru "câini turbaţi" la…

Restrictii pentru „câini turbaţi” la Curtea lui Muruianu

În ultima perioadă, tot mai des, se fac abordări pe marginea neadmiterii reprezentanţilor mass-media la şedinţele de judecată, fiind invocat faptul că instanţele de judecată refuză neîntemeiat accesul jurnaliştilor în sala de judecată, se spune ]ntrun comunicat de pres[ al CSJ.
În aceste condiţii, considerăm necesar de a menţiona că, potrivit normelor procesuale, şedinţele de judecată sunt publice, cu excepţia cazurilor când sunt declarate închise sau secrete. La examinarea cauzelor în şedinţe publice, în principiu, au posibilitate să asiste toate persoanele interesate. Cu toate acestea, în privinţa înregistrării audio-vidio a şedinţelor de judecată, atât normele de procedură penală, cît şi cele de procedură civilă stabilesc unele restricţii.
Aşadar, art.316 alin.(3) din Codul de procedură penală prevede că, preşedintele şedinţei poate permite reprezentanţilor mass-media, în cazurile în care cauza prezintă interes public, să efectueze înregistrări audio, video şi să fotografieze unele secvenţe de la deschiderea şedinţei în măsura în care acestea nu perturbează desfăşurarea normală a şedinţei şi nu aduc atingere intereselor participanţilor la proces, iar potrivit alin.(4) din acelaşi articol preşedintele şedinţei de judecată poate limita accesul publicului la şedinţă, ţinând seama de condiţiile în care se judecă cauza.
Ca urmare, se poate concluziona că la examinarea cauzelor penale, preşedintele şedinţei de judecată, având în vedere condiţiile în care se judecă cauza, este în drept să limiteze accesul publicului în sală. Totodată, efectuarea înregistrării audio, video sau fotografierea unor secvenţe de la deschiderea şedinţei poate fi realizată, doar cu permisiunea preşedintelui.
În acelaşi timp,art.18 alin.(2) din Codul de procedură civilă stabileşte expres că, înregistrarea audio-video, fotografierea, utilizarea altor mijloace tehnice pot fi admise numai de preşedintele şedinţei de judecată şi numai la deschiderea şedinţei şi pronunţarea hotărârii.
Aşadar, accesul reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă la şedinţele de judecată poate fi interzis, doar în cazuri excepţionale. Totodată, înregistrările audio, video sau fotografierea se permite numai cu acordul preşedintelui, la deschiderea şedinţei de judecată sau, în cazul proceselor civile, şi la pronunţarea hotărârii.
În final reiterăm că, accesul mass-media în sălile de judecată sau în birourile judecătorilor nu este limitat în mod arbitrar, aşa cum se insinuează, acest fapt fiind realizat în strictă conformitate cu normele de drept procesual şi actele cu caracter normativ elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii.
Cu referire la Curtea Supremă de Justiţie, menţionăm că, deja de un an de zile, sălile de judecată au fost amenajate astfel încât să fie posibilă prezenţa publicului la desfăşurarea şedinţelor în toate colegiile instanţei supreme. La fel, în aceiaşi perioadă de timp, nu a fost semnalat nici un caz de îngrădire a accesului jurnaliştilor în sălile de judecată.
Mai mult, Curtea Supremă de Justiţie, a invitat şi invită reprezentanţii mass-media să participe la şedinţele de judecată care prezintă interes pentru opinia publică.
De asemenea, Curtea Supremă de Justiţie este printre puţinele instanţe în spaţiul CSI şi chiar european, care îşi publică integral toate deciziile sale pe site, astfel că acuzaţiile de lipsă de transparenţă sunt absolut neîntemeiate şi pur declarative, mai arat[ comunicatul de presa al CSJ.