Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția apărării lui Morari la…

Reacția apărării lui Morari la solicitarea Procuraturii de a strămuta dosarul la o altă instanță

După ce Procuratura Generală (PG) a solicitat la 17 februarie Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) strămutarea dosarului Viorel Morari de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), la o altă instanță egală în grad, avocatul acestuia solicită respingerea ca fiind neîntemeiată a cererii.

PG sublinia atunci că încă de la prima etapă de examinare a dosarului lui Morari au fost depistate probleme majore în cadrul sistemului judecătoresc, fapt pentru care PG a solicitat strămutarea dosarului respectiv la o altă instanță.

Potrivit avocatului lui Morari, criticile aduse în cererea de strămutare a cauzei penale au fost formulate de procurori doar ca urmare a respingerii de către completul de judecată a demersului prin care a fost solicitat prelungirea arestului preventiv în privința lui Viorel Morari la 14 februarie. 

Totodată, avocatul menționează că începând cu 16 decembrie 2019, a fost declanșat un amplu proces mediatic împotriva lui Morari, în cadrul căruia, „cu regularitate, Procurorul General aducea învinuiri publice nefondate la diferite emisiuni TV, în comunicatele de presă plasate pe site-ul Procuraturii Generale și în briefingurile organizate special pe acest subiecte”

„Datorită acestor acțiuni, cazul lui Viorel Morari a devenit unul de rezonanță socială sporită, producând mai multe reacții atât în rândul societății civile și a formatorilor de opinie, cât și în rândul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. (…) Anterior procuratura a motivat necesitatea aplicării arestului preventiv în privința învinuitului Morari Viorel anume prin rezonanța și importanța socială sporită a cazului, rezultând ca ar fi și în interesele procuraturii ca dosarul să fie examinat în complet de 3 judecători”, explică avocatul lui Viorel Morari, Vasile Foltea, în referința adresată CSJ-ului în care solicită respingerea ca fiind neîntemeiată a cererii PG de a strămuta dosarul altei instanțe .

În acest sens, Foltea solicită respingerea ca fiind neîntemeiată a cererii Procuraturii Generale, de strămutare a cauzei penale privind învinuirea lui Viorel Morari.

PG sublinia la 17 februarie că în cauzele penale deosebit de complicate sau care prezintă o mare importanță socială, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești, pot fi examinate de un complet format din trei judecători.

Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost însă repartizată unei singure judecătoare – Ana Cucerescu. Potrivit Procuraturii, deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, a examinat cererea avocatului lui Morari și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese dispus spre examinarea unui singur judecător.

La 14 februarie, a avut loc prima ședință de judecată privind primul dosar în care figurează Morari, bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice.

Totodată, pe numele său a fost pornit o altă cauză, șeful suspendat al pa fiind bănuit de îmbogățire ilicită.

La 10 ianuarie, în ziua când au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.