Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Răpitorii de copii: cum deputații…

Răpitorii de copii: cum deputații ruși și ofițerii FSB au răpit copii rămași fără îngrijire părintească din Herson

Aproximativ cincizeci de copii de la Casa de copii din Herson au fost răpiți de către deputații Dumei de Stat a F. Ruse, cu ajutorul colaboraționiștilor din Herson și Crimeea. Departamentul de Investigații hromadske a stabilit cronologia completă a acestei răpiri și a găsit documente unice, precum și dovezi ale acestei crime.

Imaginea era așa, știți, nu pentru cei cu nervii slabi. Pentru că erau mulți oameni, iar camera era întunecată, umedă. Pe podelele ude erau așternute saltele, pe care se târau copiii – de la sugari la copii de patru ani. Au petrecut o noapte acolo. Și ne-am dat seama: dacă acești copii rămân aici încă câteva zile, asta ar putea fi sfârșitul pentru ei”, așa i-a văzut pe copiii de la Casa de copii din Herson, pe 25 februarie anul trecut, Pavel Smoliakov, pastorul Bisericii baptiste „Golgota” din localitate.

La începutul invaziei rusești pe scară largă, în instituție erau aproximativ 70 de copii. Deoarece în Casa de copii nu exista un subsol sau adăpost, medicii și educatorii i-au mutat pe copii într-un adăpost situat vizavi de instituție. Acolo a doua zi i-a văzut pastorul Smoliakov.

În aceeași zi, copiii au fost duși din subsolul orășenesc la parterul bisericii, care a fost special conceput și echipat pentru activități cu copiii.

Casa de copii a stat pustie aproape două luni. Rușii au început să caute în mod activ orfanii la sfârșitul lunii aprilie.

„Nu puteau înțelege de ce nu sunt copiii, unde au plecat. Din cuvintele gardienilor, se știe că străinii care au venit erau interesați de locul în care se află copiii și cum sunt  hrăniți”, spune Tatiana Karcevici, care în perioada anilor 2015-2020 a fost directoarea Casei de copii din Herson.

La sfârșitul lunii aprilie, un grup de militari ruși au venit la „Golgota”, nimeni din ei nu-și spunea numele. Liderul grupului s-a prezentat pastorului Smoliakov cu numele generic „Navigator”. Fața îi era acoperită cu o cagulă, nu a prezentat niciun document, dar a cerut categoric să fie aduși  copiii înapoi la orfelinat.

În cele din urmă, numele real și funcția „Navigatorului” au fost divulgate de propagandiștii ruși, care au filmat un videoclip cu el și l-au etichetat pe bărbatul cu cagulă drept Igor Kastiukevici, deputat al Dumei de Stat.

Răpitorii copiilor de la Casa de copii din Herson/ hromadske

El va juca un rol extrem de important în această istorie, despre care vom relata puțin mai târziu. În același timp, la începutul zilei de 20 aprilie a anului trecut, peste cincizeci de copii au fost returnați la Casa de copii practic sub amenințarea armelor.

„Navigatorul” nu a mai fost văzut în preajma copiilor de mai bine de șase luni, deși apărea din ce în ce mai des în videoclipurile propagandei rusești dedicate zonei ocupate a regiunii Herson.

Primele răpiri

Anul trecut, la începutul verii, ocupanții au numit-o pe Tatiana Zavalskaia directoare interimară a Casei de copii. Aceasta a lucrat pediatru în cadrul acestei instituții  timp de 10 ani.

„Copiii sunt un lucru sacru. I-am scos din zona de conflict, salvându-le viețile și sănătatea, a declarat Vladimir Putin. – Au fost evacuate orfelinate întregi complet legal. Pentru că managerii acestor orfelinate erau reprezentanții lor legali.”

„Reprezentanții legali” pe care Putin i-a menționat în adresarea lui sunt niște colaboraționiști, ca și Zavalskaia. Din iunie 2022, ea a dirijat toate procesele, dădea instrucțiuni angajaților și-i aducea pe ruși să „inspecteze” copiii.

A fost ea oare „reprezentantul legal” al acestor copii, așa cum susține Putin? Bineînțeles că nu. Dar în baza semnăturilor ei, invadatorii au început să răpească primii copii.

„În jurul zile de 25 [aprilie 2022], Tatiana Vasilievna Zavalskaia a venit la noi cu o femeie pe care a prezentat-o drept șefa pentru protecția copiilor de la Moscova. Când au plecat, în aceeași seară, Tatiana Vasilievna a sunat și mi-a cerut să externez copiii. Am refuzat, deși starea lor era mai bună, dar încă nu puteau fi considerați sănătoși”, își amintește cronologia evenimentelor Natalia Liutikova, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Regional pentru Copii din Herson.

Insistența Tatianei Zavalskaia nu a fost întâmplătoare. Ilia și Margarita, în vârstă de un an, se aflau în spital și, spre deosebire de majoritatea celorlalți copii, erau aproape complet sănătoși.

Medicii deliberat indicau în documente diagnoze mai complicate pentru a preveni luarea copiilor. Sub condiția anonimatului, una dintre asistente ne-a spus că aceeași „femeie de la Moscova” a rămas încântată după ce i-a examinat pe Ilia și pe Margarita.

La începutul lunii septembrie, Zavalskaia a sosit și i-a luat pe ambii bebeluși – mai întâi la Casa de copii, iar a doua zi i-a însoțit în procesul de transportare în Crimeea. După aceasta nimeni nu i-a mai văzut.

Era greu de înțeles cine exact a luat acești doi copii. Asistentele de la Casa de copii nici nu știau numele acelor femei din Rusia. Ele nu s-au prezentat personalului instituției, au contactat doar cu Zavalskaia.

Am reușit să obținem un document exclusiv prin intermediul propriilor noastre surse. La 2 septembrie 2022, Zavalskaia, o colaboraționistă, și Vadim Ilmiev, un reprezentant al administrației ocupanților, au coordonat luarea lui Ilia și a Margaritei de la Casa de copii. Trebuia să-i însoțească Iana Lantratova, deputată în Duma de Stat a F. Ruse, care a dus în Rusia copii ucraineni rămași fără îngrijire părintească chiar la începutul războiului, în 2014.

Reporterii hromadske au sunat-o pe Lantratova la telefon, prezentându-se drept agenți ai FSB, pentru a afla detalii despre acest caz. Ea a negat nu doar faptul aflării sale în Herson, dar și autenticitatea fotografiei de pe propriul canal de telegram.

„Ați scos doi copii din Herson anul trecut?”

„Eu? Nu, bineînțeles că nu.”

„Iana Valerievna, am în fața mea un document din 2 septembrie, semnat de tovarășul Ilmiev…”

„Nu, desigur, nu eram în Herson atunci. Eram în regiunea Celiabinsk. În general, este o situație ieșită din comun.”

De ce Iana Lantratova neagă fapte evidente? Iată postarea ei din august anul trecut: se plimbă prin Casa de copii din Herson cu Zavalskaia, vorbește despre activitatea ei de deputată.

Se pare că acoperă pe cineva. Dar pe cine? Aici trebuie să privim o altă fotografie, pe care Lantratova a publicat-o pe 26 august.

Această fotografie a fost făcută pe teritoriul Case de copii din Herson. Lantratova este blonda în negru. În dreapta ei este consilierul Saldo Artiș Sat. La margine în partea stângă, se află colaboraționistul Vadim Ilmiev care a semnat permisul de transportare a copiilor, iar lângă el este Tatiana Zavalskaia. Dar cine este femeia din centru? Aceasta este, în mod evident, șefa.

Reporterii au reușit să obțină de la surse un alt document exclusiv. Acesta este un permis, ca și cel care a fost eliberat Ianei Lantratova pentru transportarea lui Ilia și a Margaritei. De data aceasta, documentul a fost emis pe numele Innei Varlamova, o moscovită de 55 de ani.

Urmele acesteia pe Internet au fost curățate temeinic, singura mențiune este cu privire la activitatea ei în Consiliul Federației în urmă cu 10 ani. A fost asistentă a primului șef adjunct al Consiliului Federației, Alexandr Torșin. Deja atunci îl ajuta să rezolve probleme legate de copii.

„Vorbiți prostii. Habar nu am despre ce vorbiți. De unde aveți aceste informații? Este o aberație”, a răspuns Varlamova la întrebările reporterilor adresate prin telefon.

Numărul Innei Varlamova, prin care reporterii au comunicat cu ea, era indicat în telefoanele altor utilizatori drept „Nina Moskva Besedka”.

„Besedka” este al cincilea serviciu FSB direct responsabil pentru situația din Ucraina. Acest lucru nu dovedește că Inna Varlamova este angajată a FSB, dar explică de ce Lantratova a inventat atât de multe minciuni.

Publicăm special informații personale despre ambii infractori, deoarece pentru aceste fapte ar trebui să existe pedepse fără termen de prescripție.

Cu toate acestea, tragedia copiilor de la Casa de copii din Herson nu s-a încheiat doar cu istoria lui Ilia și a Margaritei.

Vinerea neagră

În octombrie 2022, în ajunul eliberării Hersonului de către Forțele Armate ale Ucrainei, Igor Kastiukevici a venit la Casa de copii! Da, cel care, cu șase luni în urmă, obținuse întoarcerea copiilor de la biserică în centru și care și-a amintit de ei abia înainte ca rușii să părăsească orașul.

În acel moment, în serviciul de plasament erau 48 de copii. Pe ceilalți angajații centrului i-au întors părinților sau rudelor, deoarece circulau zvonuri că copiii ar putea fi duși în Rusia.

Pe 21 octombrie 2022, într-o zi de vineri care poate fi numită doar neagră, în curtea Casei de copii au pătruns autobuze, ambulanțe, militari ruși înarmați, propagandiști și „voluntari din Crimeea”, necunoscuți până acum. Cu suportul activ al colaboraționistei Zavalskaia, rușii i-au dus pe toți copiii în direcția Crimeii temporar ocupate.

Principalul „star” al acestei crime a fost același Igor Kastiukevici, deputat al Dumei de Stat.

Un mandat internațional de arestare pe numele lui Kastiukevici este o chestiune de timp, deoarece pe lângă infracțiunea de răpire a copiilor rămași fără îngrijire părintească din Herson, în martie 2023 Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a acuzat și de organizarea unui pseudo-referendum privind „anexarea regiunii Herson la Rusia”.

„Există dreptul internațional, există dreptul umanitar, există convenții care spun clar că o țară agresoare, ajunsă pe un teritoriu străin, nu are dreptul să ia și să strămute copiii. Sub niciun pretext! Chiar dacă, în opinia lor, este o „evacuare” sau „salvare”, explică componenta legală a infracțiunii Nikolai Kuleba, Comisarul Președintelui Ucrainei pentru Drepturile Copilului în 2014-2021. „De fapt, este o răpire de copii. Ceea ce face Rusia cu copiii este o crimă de război și un genocid. Și avem dovezi incontestabile în acest sens. Toate aceste videoclipuri și fotografii vor fi transmise sau au fost deja transmise autorităților competente, structurilor internaționale, pentru viitorul tribunal. Acolo Putin și complicii lui vor viziona aceste videoclipuri și vor da explicații pentru faptele lor”, menționează Kuleba.