Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Protest cu gaze lacrimogene la…

Protest cu gaze lacrimogene la Tbilisi. Cei peste 20 de mii de manifestanți programează miting și pentru ziua de 29 aprilie

La 28 aprilie, opozanții proiectului de lege privind influența străină au organizat un miting de masă la Tbilisi. Aproximativ 20 de mii de persoane au participat duminică la un „marş pentru Europa”.
Poliția a folosit gaze cu piper, iar Ministerul de Interne a explicat acest lucru prin faptul că protestul a fost violent. Fostul ministru de stat pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică Aleksi Petriasvili a fost reținut la miting. De asemenea, s-a aflat că jurnalista Imedi Lana Pogosova a fost rănită în timpul acțiunii, transmite Kavkaz uzel.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a reintrodus în parlament proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine”, care este o nouă versiune a legii privind agenții străini. La 17 aprilie, deputații l-au adoptat în primă lectură pe fondul unor proteste în masă. Activiștii au declarat că acțiunile împotriva proiectului de lege vor continua, menționând că intenționează să protesteze continuu până când autoritățile vor renunța la încercările lor de a trece documentul. La 26 aprilie, 126 de organizații neguvernamentale din Georgia au anunțat o acțiune de protest pentru 28 aprilie. Acestea au fost susținute de șase partide de opoziție, care au acuzat autoritățile că încearcă să divizeze societatea georgiană.

Protestele vor continua până când partidul de guvernământ „Visul Georgian – Mișcarea Democratică” va retrage proiectul de lege din parlament, a declarat Nino Lomjaria, șefa platformei publice Orbita Europeană a Georgiei și fost ombudsman.

„Dacă „Visul Georgian” va aduce proiectul de lege spre examinare în plenul parlamentului, va fi deja o provocare. Vom recurge la toate măsurile din cadrul Constituției pentru a împiedica adoptarea acestuia”, a declarat ea în direct la Mtavari archi TV.

Ea a mai spus că o acțiune de protest este planificată și în timpul celei de-a doua lecturi a proiectului de lege de către comisia juridică a parlamentului pe 29 aprilie, dar un protest în masă va avea loc dacă proiectul de lege va fi examinat în sesiunea plenară.

Pornind de la faptul că „Visul Georgian” va organiza un miting al susținătorilor proiectului de lege „Cu privire la transparența influenței străine” în fața clădirii parlamentului pe 29 aprilie, opozanții proiectului de lege își vor organiza mitingul într-un parc din altă parte a orașului.

Șefa organizației neguvernamentale „Transparency International Georgia”, Ekaterina Gigauri, a declarat că partidul de guvernământ adună cu forța angajații organelor de stat și ai altor organizații bugetare pentru această acțiune, deoarece aceștia nu pot refuza să participe, de teama concedierii lor. Printre aceste persoane se numără și cei care au lucrat pentru integrarea europeană a țării în ultimii ani. În acest sens, participarea lor la acțiune vine în contradicție cu activitatea lor.