Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările avocatului lui Alexandr Stoianoglo…

Precizările avocatului lui Alexandr Stoianoglo despre opinia separată formulată de unul dintre judecătorii pe caz

Sursa foto: ZdG

Opinia separată în cazul achitării lui Alexandr Stoianoglo, formulată de către judecătorul Alexandru Negru, este interpretată greșit, consideră Victor Munteanu, unul dintre avocații fostului procuror general. Potrivit lui, toți judecătorii completului au decis unanim achitarea lui Stoianoglo.

Apărătorul a explicat printr-o postare pe Facebook faptul că opinia separată a magistratului Alexandru Negru s-a referit, printre altele, la faptul că eventuala examinare a faptelor comise de Stoianoglo tot nu ar constitui o infracțiune.

„Analizând sentința de achitare și opinia separată, apărarea lui Stoinaoglo a constatat dezinformarea opiniei publice precum că opinia separată prevede o altă soluție decât achitarea a lui Alexandr Stoianoglo, or toți judecătorii completului au decis că fapta lui Stoianoglo nu întrunește elementele infracțiunii de abuz de serviciu.

Opinia separată a judecătorului Alexandru Negru s-a referit, printre altele, la faptul că eventuala examinare a faptelor comise de Alexandr Stoianoglo prin prisma Articolului 329 Cod penal (neglijența în serviciu) tot nu ar constitui infracțiune, deoarece acesta nu putea fi subiectul unei astfel de infracțiuni”, a explicat Munteanu.

După doi ani și cinci luni de la pornirea dosarului penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat miercuri, 28 februarie, de magistrații Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, alături de ex-șefa Secției resurse umane a Procuraturii Generale (PG), Maria Cobzari.

Hotărârea a fost luată de magistrații Angela Catană, Alexandru Negru și Petru Păun. Judecătorul Alexandru Negru a formulat o opinie separată.

Depășirea atribuțiilor de serviciu

Pe acest capăt de acuzare, Stoianoglo era acuzat că pe 23 ianuarie 2020, cunoscând că procurorul Nicolae Chitoroagă are statut de învinuit pe o cauză penală inițiată pe 4 octombrie 2019, a emis ordinul prin care acesta a fost eliberat din funcția de procuror. Astfel, Stoianoglo era învinuit că, depășindu-și atribuțiile de serviciu, a dispus achitarea deplină a tuturor plăților pentru Chitoroagă odată cu concedierea acestuia, deși legea prevedea că, dacă la eliberarea din funcție a procurorului în privința acestuia există o urmărire penală, acuzatorului i se suspendă plata îndemnizațiilor până la soluționarea cauzei.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 26 septembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general.

În prezent, pe rolul Judecătoriei Chișinău, numele lui Alexandr Stoianoglo figurează încă într-un dosar penal, în care este cercetat penal pentru încălcarea inviolabilității vieții personale. De asemenea, fostul procuror general este învinuit de îmbogățire ilicită. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru Ziarul de Gardă că dosarul se află la etapa de urmărire penală, în cadrul căruia în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nici o măsură preventivă.