Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Polițiștii au emis peste 100…

Polițiștii au emis peste 100 de decizii de suspendare a dreptului de a conduce vehicule. Datele din prima lună de la intrarea în vigoarea a noilor sancțiuni

Sursa: IGP

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că, în prima lună de când au intrat în vigoare noile modificări legislative, inspectorii de patrulare au emis 107 decizii de aplicare a sancțiunii complementare „suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule” în urma acumulării punctelor de penalizare, 56 de permise de conducere fiind ridicate pentru o perioadă de până la 180 de zile.

Totodată, polițiștii au înregistrat 43 de cazuri de suspendare a dreptului de a conduce vehicule și au ridicat 29 de permise de conducere pe motivul depășirii limitei de viteză, potrivit IGP.

În urma modificărilor operate prin Legea nr.35/2022 în Codul Contravențional al R. Moldova și a Legii privind siguranța traficului rutier nr.131/2007, începând cu 6 iulie a fost instituită o nouă sancțiune complementară – „suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule”.

Suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule este în interzicerea temporară persoanei de a conduce vehicule, inclusiv prin ridicarea permisului de conducere.

Conform legii, conducătorului vehiculului, declarat vinovat de săvârșirea unei contravenții, odată cu aplicarea sancțiunii principale, i se aplică un număr de puncte de penalizare ca sancțiune complementară. 

Dacă după aplicarea sancțiunilor de bază șoferul acumulează 15 puncte de penalizare, agentul constatator este în drept să propună suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 180 de zile, ca sancțiune complementară.

Anterior, până la intrarea în vigoare a noilor modificări ale Codului Contravențional, autoritatea împuternicită cu dreptul de a înlătura contravenienții de la conducerea mijlocului de transport era instanța de judecată.

Astfel, pe parcursul anului 2022, polițiștii Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) au intentat 735 de cauze contravenționale, iar ca urmare a acumulării de către șoferi a 15 puncte de penalizare, autoritățile judecătorești au emis 100 de hotărâri cu privire la „privarea dreptului special de a conduce vehicule”.

Termenul de privare, conform Codului Contravențional, este de la 6 luni la 3 ani.

ZdG a relatat anterior că joi, 6 iulie, au intrat în vigoare mai multe prevederi adoptate de Parlament la începutul lunii martie, printre care suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h.

Astfel, depășirea vitezei de circulație stabilite pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale (1500-1800 de lei, n.red.) cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În același timp, șoferii care depășesc viteza de circulație pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2250-2500 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 45 de zile.

Cel mai dur vor fi pedepsiți conducătorii auto care vor depăși viteza de circulație cu peste 80 km/oră. Aceștia vor fi sancționați cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750-5000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile. Depășirea repetată a vitezei de circulație, în cursul aceluiași an, se sancționează cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale (7500 – 10 000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 120 la 180 de zile.