Principală  —  IMPORTANTE   —   Important! Sancțiuni mai dure, de…

Important! Sancțiuni mai dure, de la 6 iulie, pentru șoferii care încalcă regulile de circulație

Imagine-simbol. Sursă: Hotnews

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur. Joi, 6 iulie, intră în vigoare mai multe prevederi adoptate de Parlament la începutul lunii martie, printre care suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h.

Astfel, depășirea vitezei de circulație stabilite pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale (1500-1800 de lei, n.red.) cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În același timp, șoferii care depășesc viteza de circulație pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2250-2500 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 45 de zile.

Cel mai dur vor fi pedepsiți conducătorii auto care vor depăși viteza de circulație cu peste 80 km/oră. Aceștia vor fi sancționați cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750-5000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile. Depășirea repetată a vitezei de circulație, în cursul aceluiași an, se sancționează cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale (7500 – 10 000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 120 la 180 de zile.

De asemenea, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.

Astfel, nerespectarea de către conducătorul vehiculului a indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere și de sens obligatoriu, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulație și a celui destinat vehiculelor de rută se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 10 la 12 unități convenționale (500 – 600 de lei, n.re.) cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Vor fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport, care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație. Prin urmare, persoana fizică sau juridică proprietar al vehiculului cu care s-a comis contravenția este pasibilă de răspundere contravențională sub formă de amendă dacă, în termen de 60 de zile lucrătoare, aceasta nu comunică identitatea conducătorului vehiculului în momentul săvârșirii contravenției.

Pe 2 martie 2023, Parlamentul a adoptat cu voturile a 54 de deputați un proiect de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii nedisciplinați.