Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Se cere demisia șefului…

(video) Se cere demisia șefului CCA: „Dacă evaluăm comportamentul mass-media- alegerile nu au fost corecte”

Mai multe instituții mass-media au operat cu manipulări, defăimări și dezinformări în campania electorală. La astfel de concluzie au ajuns autorii celui de-al șaptelea raport de moni­to­ri­za­re a mass-media în cam­pa­nia elec­to­ra­lă pen­tru ale­ge­ri­le pre­zi­den­ți­a­le, elaborat de Asociația Presdei Independente (API) și Cen­trul pen­tru Jur­na­lism Inde­pen­dent (CJI).

În perioada 6-11 noiem­brie 2016 API și CJI au monitorizat 27 de insti­tu­ții mass-media, dintre care 12 pos­tu­ri TV, 12 por­ta­lu­ri infor­ma­țio­na­le și 3 zia­re. Raportul de monitorizare relevă că în această perioadă posturile TV monitorizate au prezentat mai puține știri despre desfășurarea campaniei electorale, procesul electoral fiind reflectat în doar 11 % din materialele jurnalistice.

Chiar dacă a apărut mai des la ecran, candidata Maia Sandu a fost mai mult defavorizată. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a apărut în 320 de materiale, dintre care 229 au fost în context negativ. Candidatul Igor Dodon a fost cel mai mult favorizat în funcție de contextul redat, fiind prezentat în lumină pozitivă în 158 de materiale, iar în context negativ doar de 87 de ori.

Nadine Gogu, directoarea CJI a accentuat că posturile private de televiziune cu acoperire națională, Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV (deținute de prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc) au difuzat un număr mic de materiale electorale. În marea majoritate a acestora, candidata Maia Sandu apare în context negativ. (105 de materiale): în 81% din materialele de la Publika TV, 72% la Prime TV, 62% la Canal 2 și 61% la Canal 3. Igor Dodon a fost reflectat mai mult în context pozitiv (peste 23 de materiale): 20% din materialele de la Publika, 19% de la Prime, 25% de la Canal 2 și 26% de la Canal 3 l-au favorizat pe candidatul PSRM. „De altfel, aceste 4 posturi TV private cu acoperire națională nu au organizat dezbateri electorale la care să poată participa acești doi candidați”, a menționat Nadine Gogu.

Pe de altă parte, postul privat Jurnal TV a favorizat-o pe candidata Maia Sandu, care a apărut în context pozitiv în 43 de materiale, iar Igor Dodon a fost prezentat negativ în 48 de materiale. NTV Moldova și Accent TV, care „au avut o politică editorială la indigo”, l-au favorizat pe candidatul Igor Dodon și au defavorizat-o și „chiar au defăimat-o” pe candidata Maia Sandu. Postul public de televiziune Moldova 1 i-a prezentat în lumină pozitivă pe ambii candidați. Cele 12 portaluri online moni­to­ri­za­te au publicat 465 de materiale electorale relevante, de 2 ori mai puțin decât în perioada precedentă. Majoritatea materialelor (92.5%)  au fost știri, în zeci de cazuri fiind știri dintr-o singură sursă. Candidata Maia Sandu a fost prezentată mai des în context pozitiv (116 ori), iar în context negativ în 50 de cazuri. Candidatul Igor Dodon a fost prezentat în context negativ în 126 de cazuri, de 5 ori mai des decât în context pozitiv.

În cele trei ziare monitorizate au fost publicate 41 de materiale electorale. Două din trei articole prezentate au fost opinii, editoriale și comentarii și doar o știre. Candidatul Igor Dodon a apărut mai des în context negativ, iar Maia Sandu în context pozitiv. „După publicarea acestui ultim raport din campanie, putem să spunem că aceste alegeri, dacă evaluăm comportamentul mass-media, care de altfel are un rol foarte important, atunci când este evaluată corectitudinea și libertatea alegerilor, putem constata că alegerile nu au fost corecte”, a fost concluzia directoarei CJI, Nadine Gogu.

Experții media critică comportamentul jurnaliștilor, care potrivit lor ”au încălcat normele deontologice, dar și prevederile legislative privind reflectarea campaniei electorale”, dar și autoritatea reglementatoare- Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), care nu a intervenit în nici un fel. „Membrii CCA sunt și ei responsabili că au admis acest comportament și nu au intervenit cu sancțiuni, preferând să joace un rol de obsetvator și nu de instituție reglementatoare”, a declarat Nadine Gogu. „Având la îndemână toate pârghiile legale pentru a diminua falsurile și manipularea în audiovizual, CCA a inventat motive să nu facă acest lucru, protejându-i de fapt pe unii patroni de media”, a precizat Petru Macovei, directorul executiv API.

API și CJI cer ca președintele CCA, Dinu Ciocan și membrii Consiliului care nu au acționat, să-și dea demisia. După prezentarea raportului final al campaniei electorale, va fi depusă și o cerere oficială la CCA privind demisia președintelui și membrilor Consiliului.

Ziarul de Gardă a încercat să-l contacteze pe președintele CCA, Dinu Ciocan pentru a-i oferi dreptul la replică, dar am fost informați că atât președintele CCA cât și vice-președintele CCA, Nicolae Damaschin se află în deplasare peste hotarele țării.

Maria ȘVEȚ, ȘSAJ