Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Platforma DA cere Guvernului…

VIDEO Platforma DA cere Guvernului R. Moldova achitarea indemnizaţiei unice de 1000 de lei pensionarilor

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”(PPDA) cere Guvernului R. Moldova achitarea indemnizaţiei unice de 1000 de lei pensionarilor. Despre acest lucru au vorbit reprezentanți ai PPDA în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase a amintit că anterior a fost propus o iniţiativă ce prevede indexarea pensiei de două ori pe an, astfel încât pensiile să fie indexate cu 7%, nu cu 1%, cum este în prezent. 

„Când toți vorbesc acum despre pensii majorate, noi încă în februarie anul curent am înaintat o inițiativă legislativă prin care am propus o formulă reală de a majora semnificativ și constant (nu prin indemnizații unice) pensiile sub minimul de existență. Atunci am propus explicit ca pensiile să fie indexate conform ratei inflației pentru anul precedent.

Astfel toate pensiile urmau a fi indexate la 1 aprilie 2020 cu 7,5%, iar pensiile sub minimul de existență pentru circa 440.000 de pensionari urmau să fie indexate la 1 octombrie 2020 dublu sau cu 15%. Scopul nostru era de a majora pensiile celei mai vulnerabile categorii a oamenilor în etate. În calitate de sursă financiară suplimentară pentru acoperirea cheltuielilor destinate formulei de indexare propuse de Platforma DA, (era vorba de 350 mln lei) am indicat profitul Băncii Naționale a Moldovei achitat în bugetul de stat”
, a declarat Năstase.

Totodată, Năstase susține că pensia minimă în Republica Moldova trebuie să fie de 2.500 de lei. Potrivit liderului PPDA, acest lucru este posibil prin atragerea investițiilor străine, combaterea economiei tenebre sau impozitarea suplimentară a unor vicii și luxuri.

„Împreună cu echipa Platformei DA vom face tot posibilul pensia în R. Moldova să fie minim 2500 de lei. Pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Planificăm ca în următorii patru ani să asigurăm venituri suplimentare în buget de minim 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, prin strivirea schemelor din cadrul achizițiilor publice, prin combaterea economiei tenebre, prin anularea unor facilități fiscale arbitrare și prin impozitarea suplimentară a unor luxuri și vicii, acest obiectiv poate fi lesne de atins”, a susținut Năstase.

Totodată, Năstase a îndemnat şi celelate formaţiuni politice să susţină iniţiativa Platformei DA, privind indexarea pensiilor.