Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Declarațiile premierului Chicu privind…

VIDEO Declarațiile premierului Chicu privind rezultatele vizitei la Moscova

La revenirea din prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru, Ion Chicu a declarat că a discutat la Moscova despre subiectul furnizării gazelor naturale, reglementarea problemei transnistrene, creșterea numărului de autorizații pentru transportatori, proiecte investiționale în infrastructură și lărgirea spectrului de mărfuri exportate în Rusia fără taxe.

„Din păcate, între guvernele R. Moldova și Federației Ruse a lipsit timp de mai mulți ani un dialog pragmatic. Deficitul de comunicare a condus la acumularea mai multor probleme care împiedică folosirea oportunităților unei colaborări cu un partener economic atât de important”, a declarat Chicu în fața jurnaliștilor.

Prim-ministrul susține că principala realizare a vizitei sale la Moscova este restabilirea dialogului cu „unul dintre principalii parteneri ai R. Moldova”.

Totodată, Ion Chicu a declarat că în cadrul vizitei sale în Federația Rusă a avut o întrevedere cu președintele „Gazprom”, Alexei Miller, cu care a discutat despre subiectul furnizării gazelor, iar în urma discuțiilor s-a convenit la diminuarea prețului la gaze de la 1 ianuarie 2020, până la 172 de dolari pentru mia de metri cubi.

Premierul a mai menționat că a obținut acordul autorităților Federației Ruse de a extinde lista categoriilor de mărfuri exportate pe piața rusească fără taxe vamale, dar și acordul părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari pentru proiecte investiționale.