Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Circulația a fost reluată…

VIDEO Circulația a fost reluată în centrul capitalei. Protest organizat de partidul Șor la Procuratura Generală

Reprezentanții partidului Șor au adunat, din nou, mai mulți oameni în centrul capitalei pentru a organiza un protest împotriva partidului de guvernământ.

UPDATE 17:05 Circulația troleibuzelor a fost restabilită, dar acestea atestă întârzieri de până la 60 de minute, conform RTEC.

UPDATE 15:50 Inspectoratul General al Poliției (IGP) solicită organizatorilor întrunirii „să se conformeze cerințelor organelor de forță” de a debloca circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. „Aceștia creează impedimente mașinilor cu regim prioritar, în special ambulanțelor”, susțin forțele de ordine.

Aceștia au pornit de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare, deplasându-se spre Procuratură pe carosabil. Cei prezenți scandează „Demisia”, „Jos Maia Sandu” și „Anticipate”.

Reprezentanții fracțiunii politice au instalat în fața instituției o scenă improvizată.

În legătură cu acțiunea de protest, Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a anunțat că este sistată circulația troleibuzelor pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt: 

Troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează: 

Rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22, 30, 31 și 34 spre Buiucani – pe strada București, iar spre Botanica – pe strada București.

Ruta nr. 2 – pe str  P.Halippa – Ismail – în continuare pe traseu, și ruta nr. 36 – pe str. Puskin – Bucuresti – Ismail – în continuare pe traseu.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), au efectuat percheziții vineri, 25 noiembrie, în Chișinău, precum și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă.

Perchezițiile s-au desfășurat la mai multe persoane, de la care au fost ridicate mai multe probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă. Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Conform Procuraturii Generale (PG), persoanele au fost escortate pentru audieri și pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat din persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporții deosebit de mari. Acesta a fost azi reținut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat și în acțiuni huliganice în cadrul unei acțiuni recente de protest.

Conform Procuraturii, dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022, până în prezent. 

Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul „grupului criminal organizat”, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale și acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.