Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei…

Vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei la Chișinău: „De pacea din Ucraina va depinde pacea din regiune și poate pacea din întreaga lume”

Sursa foto: Captură de ecran de la eveniment

R. Moldova a fost invitată să participe activ la Conferința de Pace din luna iulie. „De pacea din Ucraina va depinde pacea din regiune și poate pacea din întreaga lume”, este declarația vicepreședintei Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk în cadrul briefingului de presă susținuț luni, 2 aprilie, la Chișinău, alături de omoloaga sa, vicepreședinta Parlamentului R. Moldova, Doina Gherman.

Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a salutat prima vizită oficială a vicepreședintei Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk în Parlamentul R. Moldova și a reiterat sprijinul R. Moldova pentru Ucraina și cetățenii săi.

„Din prima zi a agresiunii ruse, R. Moldova a fost alături de Ucraina și poporul ucrainean. Am condamnat fără echivoc invazia rusească. Continuăm să acordăm sprijin celor 117 mii de cetățeni ucraineni refugiați în R. Moldova, preponderent femei și copii. Mecanismul de protecție temporară a refugiaților a fost prelungit din 1 martie cu încă un an, oferind astfel protecție împotriva abuzurilor, exploatărilor și a oricăror forme de discriminare.

Moldova a devenit o țară importantă pentru tranzitul mărfurilor ucrainene către UE. În anul 2023, peste 1,6 milioane de tone de mărfuri ucrainești, în special cereale, au tranzitat R. Moldova către UE.

În pofida războiului, R. Moldova și Ucraina își întăresc infrastructura de transport. R. Moldova și Ucraina au relații bilaterale foarte bune, pentru că țările noastre au aceleași aspirații de a face parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă. Avem același parcurs – parcursul european.

Cât timp Ucraina va fi în siguranță, atât timp și R. Moldova este în siguranță. Valorile europene sunt și valorile noastre: libertatea, pacea, siguranța, demnitatea umană. Credem în victoria Ucrainei. Credem că se va face dreptate pentru Ucraina. Slavă Ucrainî!”, a declarat Doina Gherman.

În cadrul conferinței, vicespeakera ucraineană a vorbit despre aspirația europeană, ajustarea legislației celor două țări la legislația europeană, integrarea europeană a acestora, dar și despre posibilitatea de a conlucra în domeniul economic. „Cel mai important este conviețuirea pașnică între țările noastre”.

„Pentru noi este foarte important să ne aflăm în R. Moldova. Ucraina este o țară pașnică. Pentru noi este important ca pacea și securitatea să fie atât în Ucraina, cât și în R. Moldova. De pacea din Ucraina va depinde pacea din regiune și poate din întreaga lume.

Pentru Ucraina este importantă semnarea Declarațiilor de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Am identificat mai mult de 20 de mii de copii ucraineni transferați în Rusia. Astfel de declarații au fost semnate în mai multe țări. Este foarte important pentru noi ca această problemă să devină una de rezonanță și să ne întoarcem cât mai mulți copii acasă.

Activele înghețate ale Rusiei trebuie să fie folosite la reconstrucția Ucrainei și este foarte important de contracarat dezinformarea.

Integrarea în UE este introdusă în Constituția Ucrainei. Vom face tot posibilul ca Ucraina și R. Moldova să se integreze în UE. Mulțumim R. Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților ucraineni”, a declarat vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk.

Vicespeakera ucraineană a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Agenda vizitei mai include discuții cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, cu reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Educației și Cercetării, cu conducerea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cu femeile de afaceri din comunitatea ucraineană.