Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deputat a depus un…

Un deputat a depus un demers prin care cere pedepsirea președintelui Curții Constituționale

Foto: tribuna.md

Sergiu Litvinenco, deputat PAS, a expediat Parlamentului un demers pentru a fi sesizată Curtea Constituțională în vederea pornirii urmăririi disciplinare în raport cu judecătorul și președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. În același timp, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, consideră că, Vladimir Țurcan ar trebui să-și dea demisia, iar Igor Dodon ar trebuie să fie cercetat penal.

Se întâmplă după declarația lui Igor Dodon, care a recunoscut public că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale pentru a-i cere explicații, după ce magistrații au suspendat legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Potrivit fostei ministre a Justiției, Vladimir Țurcan a admis două încălcări grave.

1. A încălcat secretul deliberărilor și al voturilor, astfel neîndeplinindu-și obligația stipulată la lit b) art. 17 din Legea privind Curtea Constituțională.

2. În calitatea sa de agent public, în conformitate cu Legea integrității nr. 82, urma să depună un denunț scris, în termen de 3 zile lucrătoare, Centrul Naţional Anticorupţie.

„Ținând cont de cele expuse supra, consider că Președintele Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia. În cazul in care acesta nu o face, mandatul său trebuie să fie ridicat, în baza articolului 19 al Legii Curții Constituționale”, a mai declarat Stamate.

Totodată, Olesea Stamate consideră că Igor Dodon ar trebui cercetat penal pentru „exces de putere și amestec în înfăptuirea justiției”.

Între timp, și Sergiu Litvinenco a anunțat,

„Voi solicita recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan de la examinarea sesizărilor pe marginea prevederilor contestate ale Legii nr.56/2020”, a mai precizat Litvinenco.

La 9 aprilie, magistrații de la Curtea Constituțională au decis să fie suspendată acțiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative.

La scurt timp după aceasta, Igor Dodon a spus că l-a telefonat pe Vladimir pe președintele Curții Constituționale, fostul socialist, Vladimir Țurcanu, ca să „înțeleagă ce s-a întâmplat”. Șeful statului a dezvăluit și cum au votat magistrații.