Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deputat al partidului de…

Un deputat al partidului de guvernământ și un ales socialist și-au dat demisia din Parlament

Colaj ZdG

Gheorghe Agheorghiesei și Adrian Lebedinschi și-au dat demisia din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Proiectele de hotărâre prin care se ia act de cererile lor au fost examinate la ședința de miercuri, 20 decembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități și vor fi propuse spre adoptare în plenul legislativului, conform unui comunicat de presă.

Gheorghe Agheorghiesei din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a depus mandatul după ce a fost ales primar al comunei Vărzărești din raionul Nisporeni. Adrian Lebedinschi din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) renunță la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Astfel, două mandate de parlamentar care aparțin fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate și Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor fi declarate vacante.

În conformitate cu Legea despre statutul deputatului în Parlament, mandatele vacante vor fi atribuite supleanților imediat următori de pe listele concurenților electorali.

Gheorghe Agheorghiesei a deținut pentru prima dată funcția de deputat, în urma alegerilor din vara anului 2021. În perioada 2015-2021, acesta a deținut funcțiile de administrator și asistent manager la două întreprinderi din satele Vărzărești și Soltănești, din raionul Nisporeni. Până în 2013, a muncit în Italia.

Din octombrie 2015 Lebedinschi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018), în cadrul fracțiunii PSRM. În 2019, Adrian Lebedinschi a fost ales deputat pe listele PSRM. Atunci, acesta a ocupat funcția de președinte a Comisiei „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport si mass-media”.

Începând cu anul 2009 Lebedinschi a activat ca avocat, iar anterior a fost anchetator și comisar adjunct la mai multe comisariate de poliție din Chișinău.

În 2020, ZdG a scris că Veronica Lebedinschi, soția lui Adrian Lebedinschi, a fost numită în funcția de director al Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.

Familia Lebedinschi este cunoscută drept una influentă în cercurile puterii de la Chișinău. Fratele lui Adrian Lebedinschi, Maxim Lebedinschi este ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC), fiind de-a lungul anilor unul din consilierii lui Igor Dodon.

Al treilea frate, Cornel Lebedinschi a fost promovat în 2020 în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne.

În aprilie 2021, secretarul de stat al Ministerului de Interne Cornel Lebedinschi, fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi, a fost propus de PSRM la funcția de director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pe o perioadă de cinci ani. Detalii aici.

Parlamentul l-a desemnat, pe 24 noiembrie, pe Cornel Lebedinschi, propus de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), în calitate de membru în Comisia de evaluare externă a procurorilor.