Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Vor socialiștii mai multe…

SONDAJ Vor socialiștii mai multe garanții de neutralitate?

Sursa: socialistii.md
Sursa: socialistii.md

În contextul războiului din Ucraina și semnării de către R.Moldova a cererii de aderare la UE, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înregistrat, săptămâna trecută în Parlament, un proiect de lege cu privire la neutralitatea permanentă a R.Moldova. Majoritatea parlamentară a respins inițiativa, motivând că avem neutralitatea R.Moldova legiferată în Constituție (art.11). BCS insistă pe faptul că, „chiar dacă această prevedere există în Constituție, e nevoie de un set de mecanisme funcționale, care ar garanta neutralitatea R.Moldova”.


Oazu Nantoi, deputat

Nu vor socialiștii și comuniștii mai multe garanții, ei încearcă să își facă capital politic pe fundalul evenimentelor dramatice din țara vecină. Cui nu-i este clar că, într-o situație ca asta, armata rusă nu va fi evacuată de pe teritoriul R.Moldova, chiar dacă noi mâine vom vota cu două mâini legea propusă de ei. Asta este o axiomă. De la faptul că vom avea neutralitatea stipulată într-o lege sau în două, armata rusă tot la Nistru va fi. Lucrurile puteau fi și altfel, dacă am fi avut o guvernare care s-ar fi ocupat la timp de soluționarea diferendului transnistrean. Dar, pentru moment, acest lucru arată cam irealist, în situația în care, în țara vecină, Rusia a pornit, practic, un război de distrugere a statului.

Iurie Reniță, politician

Scoaterea de la naftalină a proiectului ce vizează neutralitatea permanentă trădează dorința acerbă a socialiștilor și comuniștilor de a intra din nou în grația Kremlinului, după eșecul rușinos al lui Dodon la prezidențiale și al PSRM-ului la parlamentare. Acest proiect a fost elaborat la Moscova, inițial fiind prezentat de comuniștii lui Voronin, apoi de socialiștii lui Dodon, iar acum de ambele partide. Mentalitatea și slugărnicia de sclavi îi fac pe comuniști și socialiști să ignore o realitate internațională evidentă: chiar și cele mai neutre țări din lume (Elveția, Austria, Irlanda, Suedia și Finlanda) alocă sume financiare considerabile pentru a-și „apăra” neutralitatea, în procente din PIB-ul lor de 3-4 ori mai mare decât în R.Moldova.

Insistența cu care comuniștii și socialiștii promovează proiectul denotă indiferența totală vizavi de existența R.Moldova ca stat european, mai degrabă aceștia văzând-o ca pe o gubernie a Rusiei. Legea este o tentativă a Moscovei de a obține o recunoaștere internațională a neutralității pentru R.Moldova, dar cu armata lor pe teritoriul nostru. Atâta timp cât armata rusă de ocupație se află ilegal pe teritoriul R.Moldova, nu poate fi vorba de vreo lege care să contravină prevederilor constituționale privind neutralitatea.

Ion Costaș, ex-ministru al Apărării

Constituția definește clar statutul R.Moldova ca stat neutru. În rest, regulile neutralității sunt aceleași peste tot în lume. Problema e alta: că acest statut nu este respectat. Și nu e respectat de Rusia. Dar socialiștii și comuniștii nu pun problema astfel. Ei vor o Moldovă neutră cu o Rusie consolidată militar la Nistru. Încercări s-au mai făcut. De ce din nou? Pentru că, la vecini, e război și BCS caută să folosească războiul ca argument pentru consolidarea neutralității R.Moldova, dar cu prezență militară rusă la Nistru. Ați văzut că Transnistria nu mai cere independență? Și mai e aici și un alt interes: de a institui „mecanisme” care să împiedice R.Moldova, ca stat neutru, să se poată uni cu o țară membră NATO, care e România.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic „50×50”

Și dacă ar exista această lege despre neutralitate, acolo va fi scris că armata a 14-a este armată străină și trebuie scoasă din R. Moldova? Că statutul de neutralitate nu ni-l încalcă altcineva decât Rusia. Părerea mea e că, dacă ne preocupă viitorul R.Moldova, trebuie s-o începem de la apărare, nu de la neutralitate. O țară neutră nu poate fi o țară slabă, care să nu aibă mecanisme de apărare. În general, cred că noi nu trebuie să avem nici armată și nici neutralitate. Pentru că nu suntem capabili să ne apărăm. Suntem un stat mic, artificial. Neutralitatea nu rezolvă nimic din momentul în care nu asigură garanții de securitate. Noi cu neutralitatea nu ne putem apăra. Șansele R.Moldova de a se apăra sunt parteneriatele.