Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Alegeri prezidențiale: morții…

sondaj Alegeri prezidențiale: morții și viii, pe aceleași liste de vot?

Morții pe aceeași listă cu viii. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat primii doi candidați în cursa pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie: Andrei Năstase (PPDA) și Renato Usatîi (PN), deși la verificarea listelor de subscripție, prezentate de cei doi, Comisia a constatat pe liste semnăturile mai multor persoane decedate („suflete moarte”). Cu toate acestea, cei doi au fost înregistrați, fiind constatat numărul necesar de semnături valabile. Problema, însă, rămâne: cine poate garanta că morții nu vor vota pe aceleași liste cu viii și în ziua de 1 noiembrie?

Nicolae Răilean, expert electoral

În practica electorală de la noi am avut campanii în care s-au făcut abuzuri mari, în acest sens. Cel mai scandalos caz au fost parlamentarele din 2009, când comuniștii au fraudat masiv alegerile, lumea a ieșit în stradă, s-a procedat la renumărarea voturilor. Nu ni s-a permis să renumărăm totul, dar din ceea ce am reușit ar fi fost de ajuns ca partidul comunist să piardă ”votul de aur”, al 61-lea mandat, să nu poată alege președintele și să piardă puterea. Pe liste cu ”suflete moarte” se votează, de obicei, acolo unde guvernarea controlează puterea locală. Vina pentru astfel de abateri de la lege o poartă primăriile și membrii birourilor electorale, care trebuie ”să facă lună” în listele electorale, iar cu 20 de zile până la alegeri să le și afișeze în loc public ca să le poată verifica oricine vrea și, în primul rând, candidații electorali prin observatorii lor. Listele cu ”suflete moarte” se califică de lege drept neglijență în serviciu și se pedepsește penal, dar la noi nu a existat până acum nici un caz de condamnare, deși legea s-a încălcat de mai multe ori.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Fenomenele politice le nasc partidele politice. Și după cum sunt partidele, așa sunt și fenomenele… În ceea ce privește fenomenul „sufletelor moarte”, acesta poate și trebuie exclus din procesul electoral. Și CEC are toate prerogativele, mijloacele și mecanismele s-o facă, controlând toată situația pe verticală, de la Biroul de Statistică și terminând cu primăriile și comisiile electorale din teritoriu. Pentru orice tentativă sau caz de înscriere în liste a persoanelor moarte trebuie aplicată – și aplicată în modul cel mai sever – legea în raport cu toate persoanele care au încălcat intenționat legea, indiferent de funcție și apartenență partinică. ”Dura lex, sed lex” (Aspră-i legea, dar e lege). Doar așa. S-a mers prea departe: R.Moldova a ajuns să aibă mai mulți alegători decât populație: la 2,5 milioane de populație avem circa 3 milioane de alegători.

Gheorghe Răileanu, ex-primar de Cimișlia, consilier raional

Nu avem nicio garanție că nu s-ar putea întâmpla. Și știți de ce? Pentru că guvernări am avut multe, dar ordine în evidența populației așa și nu vrea să facă nimeni. Și nu pentru că ar fi imposibil. Mai degrabă nu convine. Dezordinea convine mai mult, pentru că în dezordine e mai ușor să manipulezi lucrurile. Până acum trei ani, toată răspunderea pentru întocmirea și ajustarea listelor era a primăriilor locale. Și, acolo unde primării erau ai partidelor de la putere, listele erau făcute la comandă. De trei ani funcțiile le-a preluat CEC-ul. Credeți că s-a schimbat ceva? Ultimele liste pe care le-am primit de la CEC sunt aceleași, neactualizate, cu persoane decedate, plecate, cu alt domiciliu etc. Primăriilor, ce-i drept, li s-a lăsat dreptul să intervină dacă constată neconformități. Practic, lucrurile au rămas pe vechi, pentru că pe vechi cuiva convine mai mult.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

La noi alegeri fără abuzuri și fraude încă nu s-au făcut. Fie că votează morții, fie că sunt cumpărați primarii, comisiile, alegătorii sau alegătorii votează pe mai multe liste… Este adevărat, că legislația noastră electorală nu este perfectă, că nu totdeauna este respectată chiar de CEC sau organele de drept, dar mă mai gândesc și la altceva: că în toată lumea nu există nici o lege perfectă, pe care oamenii rău intenționați să nu o poată ocoli. Și atunci trebuie să reieșim din situație. În cazul nostru, partidele trebuie să își folosească dreptul de a avea membri în comisiile electorale de circumscripție, dar nu formali și nici observatori formali, ci persoane consacrate, bine instruite, care așteaptă, nu pur și simplu, să le treacă ora, dar să fie ca niște ostași la datorie. Fără control, alegerile în R.Moldova nu pot fi libere și nici corecte.

Pentru conformitate, P.G.