Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Scrutinul prezidențial din 1 noiembrie:…

Scrutinul prezidențial din 1 noiembrie: Renato Usatîi a depus liste cu semnături la CEC

Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, pentru funcția de președinte al R. Moldova, la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, a depus luni, 7 septembrie, listele de subscripție, cu semnăturile colectate, la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Astfel, Usatîi susține că partidul pe care îl conduce a adunat 24 122 de semnaturi pentru susținerea și înregistrarea candidaturii sale pentru prezidențialele din 1 noiembrie.

Eu candidez pentru ca printre primele decrete ale noului președinte să fie pentru dizolvarea Parlamentului. Important este că Dodon va pierde aceste alegeri. Fac apel la toți concurenții, să avem o campanie electorală curată și corectă. Am văzut că pe timpul lui Plahotniuc au fost diferite minciuni, interceptări, filmulețe, iar acum trebuie să fie altfel”, a declarat Usatîi.

Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș și Aleksandr Kalinin au fost respinse, ultimul înaintând astăzi altă cerere.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.