Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezultatele preliminare din circumscripția în…

Rezultatele preliminare din circumscripția în care a candidat ministrul de Interne Alexandru Jizdan și fostul judecător Gheorghe Balan

După procesarea a cinci din 40 de procese verbale (1624 de voturi), Alexandru Jizdan, ministrul degrevat al Afacerilor Interne, ocupă primul loc în circumscripția nr. 34, or. Anenii Noi. 

Conform datelor preliminare, Jizdan, candidat din partea Partidului Democrat, este urmat de socialistul Alexandr Mațarin și fostul judecător Gheorghe Balan, candidat al Blocului ACUM.

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.34

Rezultate preliminare după prelucrarea a 12,5% din procesele verbale din Circumscripția nr. 34, or. Anenii Noi:
Alexandru Jizdan (PDM) – 51,66%
Alexandr Mațarin (PSRM) – 29,86%
Gheorghe Balan (ACUM) – 9,85%

UPDATE:
Rezultatele preliminare după prelucrarea a 14 din 40 de procese verbale (5 503 buletine):
Alexandru Jizdan (PDM) – 39,00%
Alexandr Mațarin (PSRM) – 30,00%
Gheorghe Balan (ACUM) – 20,19%

Notă: datele se actualizează.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

CV-ul lui Alexandru Jizdan

Alexandru Jizdan ocupă fotoliul de ministru al Afacerilor Interne din ianuarie 2016. Anterior acesta a activat în calitate de director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), funcție în care a fost propus de PDM în 2015. În 1997, Jizdan a absolvit Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, iar în 2007—2008 a făcut studii postuniversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele R. Moldova. A lucrat în MAI în anii 1997—2014. În 2013, pentru o scurtă perioadă, a plecat din cadrul instituției la doar câteva săptămâni după ce a fost audiat de comisia parlamentară în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, fiind suspectat că ar fi interzis comisarului de Fălești, Valeriu Cojocaru, să raporteze omorul de la vânătoarea de lux. Acesta a respins atunci acuzațiile. Rise Moldova a publicat anterior mai multe înregistrări în care Renato Usatîi, primarul de Bălți, povestește cum Jizdan îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatîi sunt susținute și de mesajele electronice prin care Jizdan i-ar fi trimis informații operative și administrative din MAI.

Din funcția de ministru, în perioada 2017 – 2018 Jizdan a obținut un salariu de 604 mii lei, dar și o pensie de aproape 161 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese, Jizdan are în folosință o casă de 331 m2 și deține un apartament  de 71,7 m2. Rise Moldova a scris în 2016 că imobilul de 331 de m2 e înregistrat pe socrii ministrului care își duc traiul într-o casă modestă din satul Geamăna, Anenii Noi. Totodată, ministrul are în proprietate și un Land Rover Discovery, cumpărat în 2015 cu peste 406 mii de lei.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza în timp real rezultatele alegerilor în circumscripția națională și circumscripțiile uninominale.