Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   REFORMELE întârziate, discutate la Consiliul…

REFORMELE întârziate, discutate la Consiliul de Asociere R. Moldova-UE

R. Moldova şi UE au avut, pe 14 martie, cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere, conform Acordului de Asociere. În cadrul reuniunii, R. Moldova şi UE au reconfirmat decizia comună de a implementa angajamentele asumate în vederea consolidării asocierii politice şi integrării economice a R. Moldova cu UE.

Consiliul de Asociere a recunoscut aplicarea provizorie a Acordului de Asociere începând cu 1 septembrie 2014 și a subliniat intrarea deplină în vigoare a Acordului în viitorul apropiat, dat fiind faptul că R. Moldova şi toate statele membre UE l-au ratificat. Acordul de Asociere este baza legală prin care R. Moldova îşi continuă agenda de reforme şi modernizare economică pentru următorii ani. În cadrul reuniunii, R. Moldova a prezentat cel de-al doilea Raport cu privire la implementarea Agendei de Asociere cu UE.

Consiliul de Asociere recunoaşte importanţa soluţionării dificultăţilor din R. Moldova printr-un dialog constructiv între toate forţele politice, ținând cont de aşteptările cetăţenilor. Părţile au subliniat importanţa dialogului şi cooperării cu societatea civilă, în particular, în ceea ce priveşte implementarea Acordului de Asociere şi necesitatea unei participări sporite a societăţii civile în procesele de elaborare a politicilor publice şi de luare a deciziilor. Totodată, Consiliul de Asociere a accentuat importanţa asigurării şi intensificării unei abordări care ar implica întreaga societate.
Consiliul de Asociere recunoaşte eforturile întreprinse de R. Moldova în pregătirea unui plan de reforme prioritare în domeniile cheie, cuprinse în Foaia de parcurs transmisă UE de Guvernul R. Moldova, document ce stabileşte termene limită pentru acţiuni concrete care urmează a fi realizate până în luna iulie.

Astfel, cooperarea eficientă cu societatea civilă ar trebui stabilită pe parcursul lunii curente. În lunile martie-aprilie urmează să demareze punerea în aplicare a pachetului de legi privind sectorul justiţiei şi procuratura, precum şi impulsionarea implementării zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Adoptarea Strategiei privind reforma administraţiei publice ar trebui să se producă până în aprilie, la fel ca și îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţional, abordarea deficienţelor din sistemul financiar-bancar, relansarea cooperării cu FMI și adoptarea pachetului de legi pe integritate.

Reformele ar trebui să includă investigarea detaliată a fraudelor bancare, reforma sectorului justiției, depolitizarea instituțiilor de stat, lupta împotriva corupției și a spălării banilor, stabilizarea sectorului financiar și îmbunătățirea climatului de afaceri și a celui investiţional, inclusiv în sectorul energetic. Foaia de parcurs va fi un instrument util pentru a promova și monitoriza reformele.

Consiliul de Asociere a dezbătut subiectul blocajelor politice, care pot fi depășite printr-o reformă constituţională şi prin implementarea recomandărilor OSCE/ODHIR privind cadrul electoral.

UE și-a reconfirmat apelul privind îmbunătăţirea legislaţiei naţionale la capitolul limitării concentrării acţionariatului în instituţiile mass media și asigurării neîntârziate a pluralismului. UE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu independenţa insuficientă a sistemului judiciar şi a agențiilor de aplicare a legii și a cerut R. Moldova să întreprindă reforme care să asigure în mod eficient independența, eficiența, transparența și responsabilitatea justiției și a instituțiilor anticorupție. UE a salutat adoptarea unei legi de reformare a Procuraturii, solicitând adoptarea, fără întârziere, a unor legi-cheie privind sistemul judiciar și combaterea corupției.

Consiliul de Asociere a remarcat asistența substanțială acordată R. Moldova de către UE și a cerut ca aceasta să fie folosită adecvat, în scopul realizării reformelor pentru care şi-a luat angajamentul în temeiul Acordului și Agendei de Asociere.

Potrivit Consiliului de Asociere, un program cuprinzător de stabilizare și de reforme structurale, pentru a răspunde îngrijorărilor macroeconomice, ar favoriza atingerea unui numitor comun privind un nou acord de cooperare cu FMI.

Consiliul de Asociere a confirmat faptul că cooperarea UE-Moldova în domeniul energetic este o prioritate, reamintind importanța continuării lucrărilor pentru conducta Ungheni-Chișinău și adoptarea măsurilor de politici aferente cu scopul diversificării surselor de aprovizionare în vederea creșterii securității energetice la nivel național și regional.

Consiliul de Asociere a salutat aderarea Moldovei Acordul privind Achiziţiile Publice al Organizației Mondiale a Comerțului şi la Convenția regională privind regulile pan-euromediteraniene de origine preferențială. R. Moldova și UE au subliniat cooperarea în domeniul mediului și angajamentul Chișinăului de a armoniza legislația naţională la cea europeană. În cadrul reuniunii, s-a mai discutat despre cooperarea economică, în domeniul agriculturii și transporturilor.

Consiliul de Asociere a insistat asupra identificării unor soluții cuprinzătoare şi pașnice a conflictului transnistrean, pe baza suveranității şi integrității teritoriale a R. Moldova, cu un statut special pentru Transnistria. Acesta a încurajat părțile implicate să-și reînnoiască angajamentul constructiv în ceea ce privește negocierile pentru reglementarea conflictului, precum şi reluarea discuțiilor în formatul 5+2 și intensificarea dialogului.

UE a mai subliniat că Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător oferă oportunităţi de modernizare și dezvoltare pe întreg teritoriul Moldovei, recunoscut pe plan internațional și că UE este gata să sprijine punerea sa în aplicare pe în beneficiul cetățenilor R. Moldova, dar și a partenerilor săi internaționali.

RdG