• Reforma CCCEC: Salarii de cel puţin 1000€ pentru ofiţerii anticorupţie

  Reforma CCCEC: Salarii de cel puţin 1000€ pentru ofiţerii anticorupţie
  de
  vizualizări
  28 iunie 2012 | 13:12

  Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a prezentat Guvernului Strategia de consolidare instituţională a Centrului Anticorupţie. Una dintre prevederile acestei strategii presupune acordarea unor salarii de cel puţin o mie de euro pentru angajaţii Centrului.

  Directorul a argumentat că ofiţerii anticorupţie trebuie să primească un salariu care să le acopere coşul minim de consum, să le ofere posibilitatea de a-şi achita facturile.

  Din toamnă, potrivit unui plan de refocmare a CCCEC, această instituţie se va numi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), urmând ca numărul angajaţilor să fie redus considerabil. CNA va trece sub control parlamentar şi se va ocupa doar de infracţiuni de corupţie, nu şi de cele economice. Infracţiunile economice care erau în gestiunea acestei autorităţi vor fi transmise MAI şi Serviciului Vamal.

  “Trebuie să fie angajaţi puţini, dar foarte bine plătiţi. Cel puţin 1.000 de euro, salariul unui începător în această instituţie. Salariul unui angajat al centrului trebuie să-i ofere posibilitatea să acopere coşul minim de consum în municipiul Chişinău, să-i ofere posibilitatea să-şi plătească locuinţa”, susţine directorul CCCEC, Viorel Chetraru.

  “Reforma este una pe care o aşteptăm deja de trei ani. Este o problemă foarte delicată în situaţia în care mai multe voci spun că vom fi reduşi dureros. Legea cu privire la CNA prevede la angajare în Centru să treacă persoanele testul cu poligraf, nu şi cei care vor fi reangajaţi. Nu excludem faptul că vor trece toţi”, susţine şeful Direcţiei Urmărire Penală, Bogdan Zumbreanu.

  Totodată, toţi cei 500 de angajaţi ai CCCEC urmează a fi disponibilizaţi în scurt timp, potrivit strategiei de reformare a Centrului. Noii angajaţi vor fi selectați în baza unui concurs riguros.

  Printre principalele condiții de angajare se numără susținerea unui test la poligraf și a unui test de integritate.Totodată, noii angajaţi ai CNA vor fi testaţi periodic pentru a se verifica dacă iau mită sau nu.

  De asemenea, vor fi verificate minuţios proprietăţile acestora, pentru a stabili dacă acestea  corespund veniturilor.

  În cazul în care angajații CNA vor refuza să susțină aceste teste, contractul de angajare va fi reziliat.

  Angajaţii Centrului Anticorupţie spun că, dacă vor fi disponibilizaţi, îşi vor căuta de lucru în altă parte.

  Actualul director al CCCEC, Viorel Chetraru, susţine că, deocamdată, nu a decis dacă îşi va depune sau nu dosarul pentru angajare în CNA. Directorul CNA urmează să fie ales în cadrul unui concurs public, care are drept scop depolitizarea funcţiilor. Demiterea conducătorului se va efectua cu votul deputaţilor, dacă va exista o iniţiativă semnată de cel puţin 15 parlamentari.

  De la 1 octombrie, curent, CCCEC devine CNA. În următoarele luni, Parlamentul urmează să aleagă o nouă conducere a instituţiei.

  În 10 ani de la formarea CCCEC au existat nouă tentative de reformare a instituţiei, dintre care opt au eşuat.

  În Strategia de reformare a CCCEC, la capitolul “Descrierea problemei”, se spune că, în R. Moldova, “corupţia este una dintre cele mai grave probleme ce subminează statul de drept şi supremaţia legii. Deşi nu poate fi măsurată prin verificări directe, toate studiile, sondajele şi clasamentele naţionale şi internaţionale constată o largă răspândire a fenomenului.

  Astfel, Indicele de Percepere a Corupţiei al R. Moldova, calculat anual de Transparency International (TI), în 2010 a fost estimat cu 2,9 puncte; Barometrul Global al Corupţiei din 2010, la fel realizat anual de TI, denotă că 37% din respondenţii din R. Moldova au menţionat că, în ultimele 12 luni, au oferit mită (media pentru statele CSI fiind de 32%, iar pentru statele UE – de 5%);

  Clasamentul “Naţiuni în Tranziţie”, realizat de Freedom House, a determinat pentru R. Moldova scorul 6 al ratingului anticorupţie în 2011; Sondajele realizate de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS-Inc Chişinău) în anul 2009 au arătat că 75% din cetăţeni consideră că toţi sau majoritatea funcţionarilor sunt implicaţi în corupţie. Toleranţa recunoscută de cetăţeni faţă de actele de corupţie la fel este înaltă, 37% din respondenţi declarându-şi disponibilitatea de a se angaja în activităţi de corupţie, în cazul în care ar ocupa funcţii publice, iar între 36-44% din respondenţi ar oferi funcţionarilor recompense ilegale. Barometrul Opiniei Publice (BOP), efectuat semestrial de Institutul pentru Politici Publice (IPP), relevă că, în ultimii 10 ani, corupţia se menţine în topul îngrijorărilor populaţiei, ocupând locul cinci, imediat după problemele ce ţin de supravieţuirea individului şi a familiei sale. În ultimii 10 ani, procentul cetăţenilor mulţumiţi de ceea ce întreprinde conducerea ţării pentru a combate corupţia a fost de la 6% până la 17%, constituind, în 2010, aproximativ 10%. BOP relevă că societatea consideră lupta împotriva corupţiei una dintre cele mai importante sarcini care stau în faţa R. Moldova, alături de dezvoltarea economiei, ridicarea nivelului de trai şi întărirea ordinii».

  RdG

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică, 20 septembrie, la Minsk, în pofida presiunilor poliţiei, pentru un nou marş de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Agerpr…
  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirației, unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv