Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția PAS la rezultatele preliminare…

Reacția PAS la rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan: „Democraţia înseamnă alegeri libere şi corecte”

Sursa: Евгения Гуцул/Facebook

Partidul de guvernământ va comenta rezultatul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei și „legitimitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate alegațiile și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”. Astfel a reacționat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian la anunțul rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTAG), care arată că candidata partidului Șor Evghenia Guțul a obținut cele mai multe voturi.

Potrivit vicepreședintelui PAS și președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, ar exista „nenumărate” dovezi care ar denota cazuri de fraudă electorală în cadrul scrutinului.

„Democraţia înseamnă alegeri libere şi corecte, iar legitimitatea votului popular se află în legătură directă cu respectarea normelor şi procedurilor. Există nenumărate dovezi, inclusiv publicate în spațiul public de către organele de drept şi societatea civilă, care denotă cazuri de fraudă electorală, coruperea alegătorului și încălcări grosolane ale codului electoral, care sunt incompatibile cu democrația.

PAS se va expune pe rezultatul şi legitmitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare.

„Votul din Găgăuzia – un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”. Reacții la rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan

După ce Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a anunțat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, au urmat mai multe reacții pe rețelele de socializare. Unii au felicitat candidata Partidului „Șor” cu victoria în alegeri, iar alții și-au exprimat îngrijorarea, spunând că „votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”.

Turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, în care au luptat doi candidați pro-ruși, s-a încheiat cu victoria candidatei Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

Contracandidatul Evgheniei Guțul – candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, care a acumulat cu peste două mii de voturi mai puțin, a declarat, într-un scurt video publicat pe pagina sa de Facebook, că „respectă alegerea locuitorilor din Găgăuzia” și a menționat că a avut o „campanie cinstită”. PSRM și Igor Dodon, care l-au susținut pe Uzun în aceste alegeri, nu au comentat rezultatele preliminare ale turul doi al alegerilor.

Percheziții, cu o zi înainte de alegeri, la mai mulți activiști ai Partidului „Șor”

În dimineața zilei de 13 mai Partidul „Șor” a anunțat despre efectuarea unor percheziții asupra mai multor activiști ai formațiunii. Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție a confirmat pentru ZdG aceste informații, precizând că acțiunile de urmărire penală au loc în contexul dosarului de corupere al alegătorilor.

Contactați de ZdG, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că au fost efectuate peste 10 percheziții de către CNA în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. În urma acestora, de la persoanele implicate în alegerile la funcția de Bașcan din partea PP „Șor” s-au ridicat mijloace bănești, liste cu persoane, automobile și telefoane mobile, care urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale.