Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția ANI, după ce a…

Reacția ANI, după ce a fost acuzată că decide din propria ințiativă cui să elibereze certificate de integritate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dezminte informația precum că Autoritatea poate, din proprie inițiativă, să decidă cui să elibereze sau nu certificate de integritate și informează că certificatul de integritate se eliberează în mod obligatoriu tuturor solicitanților, care respectă procedura legală. ANI nu este în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate.

„Informațiile și mențiunile din certificatul de integritate reprezintă o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești. În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”, precizează ANI.

Potrivit Legii Integrității și Codului Electoral, Certificatul de integritate include exclusiv următoarele informaţii despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privinţa candidaților la funcții elective:

– despre averile nejustificate constatate;
– conflictele de interese consumate constatate;
– restricţiile încălcate constatate;
– incompatibilităţile nesoluţionate constatate;
– limitările încălcate constatate şi interdicţiile de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorităţii Naţionale de Integritate sau din hotărârile judecătoreşti, care au rămas definitive.
Totodată, ANI conclucrează cu alte autorități ale statului în vederea verificării tuturor mențiunilor necesare.