Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rata de participare la vot:…

Rata de participare la vot: Turul I vs Turul II

În turul II al alegerilor locale generale rata de participare la vot a crescut în comparație cu primul tur de scrutin. Cifrele publicate pe site-ul alegeri.md arată că în orele dimineții, rata de participare la vot a locuitorilor municipiului Chișinău a crescut în turul II cu aproximativ două procente.

Astfel, în municipiul Chișinău, în primul tur de scrutin, până la ora 12.30 și-au exercitat dreptul la vot 12,73% dintre alegători. În turul II, la urne s-au prezentat aproape 15% din alegători.

Și pe țară se atestă o ușoară creștere a prezenței la vot de la 18,40 % în primul tur la 18,61% în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale.

Potrivit datelor CEC, până la ora 12.30 au votat în jur de 340 000 de persoane, ceea ce constituie 20% dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani. Aceștia constituie 40% din numărul total al alegătorilor. Cea mai mică prezență la urne o au tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, ponderea lor constituind mai puțin de cinci procente.

Conform datelor CEC, în listele electorale de bază sunt înscriși circa 1,6  mln. cetățeni cu drept de vot, dintre care peste 630 de mii sunt arondați secțiilor de votare din municipiul Chișinău. La al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

Pentru șefia capitalei, lupta se dă între candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Ion Ceban și candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase.