• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.44

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.44
  vizualizări
  19 februarie 2019 | 10:14

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală nr. 44 include 15 localități din raionul Taraclia. În această circumscripție au fost înregistrați cinci pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura democratul Fiodor Covalji, urmat de Chiril Tatarlî de la PSRM și Veaceslav Lupov de la Partidul „Șor”. Ultimii pe listă sunt candidații independenți Veaceslav Cunev și Gheorghi Aricov.

  Foto: candidat.md

  Fiodor  Covalji, PDM

  Fiodor Covalji este directorul „Taraclia-Gaz” SRL din luna august 2010 și președintele Organizației Teritoriale Taraclia al PDM. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat” a fost candidat al partidului la funcția de primar al orașului Taraclia la alegerile locale din 2015, atunci când s-a clasat pe locul patru, obținând 6% din voturi. Din 2015 este consilier local în Taraclia din partea PDM.

  Chiar dacă în ultimii ani a contractat mai multe împrumuturi, Fiodor Covalji a fost un donator frecvent al PDM în ultimele campanii electorale, oferind suma totală de 400 de mii de lei doar în ultimii cinci ani. Candidatul susține că acestea nu sunt singurele donații pe care le-a făcut. „Veniturile familiei mele îmi permit să fac donații, pe parcurs de 5 ani am donat nu numai Partidului Democrat, ci am participat la mai multe acțiuni de caritate. Împrumuturile mele nu au nimic comun cu PDM”, a declarat Fiodor Covalji pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat. În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, Fiodor Covalji a donat partidului 98,5 mii de lei. În 2015, a donat suma de 32 de mii de lei. În campania electorală prezidențială din 2016 a donat pentru Marian Lupu suma de 73 mii de lei. În 2016, Fiodor Covalji a mai donat pentru PDM 130 de mii de lei. Și în 2017, Fiodor Covalji a contribuit la bugetul partidului cu suma de 72 mii de lei.

  În ultimii doi ani, candidatul PDM a obținut un salariu de 640 de mii de lei de la „Taraclia-Gaz” SRL și 17 523 de lei de la „Acton Gaz” SRL. În declarația de avere și interese personale, Covalji declară că deține în proprietate un teren, o casă de locuit de 166 m2, construită în 2015, cu o valoare de peste 174 de mii de lei și un apartament de 67 m2, procurat în 2007 cu 23 de mii de lei. Candidatul PDM conduce un autoturism Honda fabricat în 2001, achiziționat în 2015 cu 70 de mii de lei.

  În 2017, Covalji a contractat un credit bancar în valoare de 200 de mii de lei la o rată anuală a dobânzii de 7,78%,  scadent în 2024.

  Chiril Tatrlî, PSRM

  Foto: alege2019

  Chiril Tatarlî este Președinte al raionului Taraclia din 2015. Potrivit portalului moldovacurata.md, Tatarlî a fost atunci votat de cei 10 consilieri ai Partidului Socialiștilor, dar și de cei șase reprezentanți ai Partidului Nostru, condus la nivel de țară de Renato Usatîi. Cele două partide au format o majoritate în raion, pentru că împreună dețin 16 din cele 27 de mandate disponibile în Consiliu. PCRM, PLDM și PDM sunt și ele reprezentate în Consiliul Raional Taraclia, fiind, cel puțin oficial, în opoziție.

  Anterior acesta a activat la Cooperativa agricolă de producție Agrofirma „Rodina”, a fost vicepreședinte de colhoz și agronom principal în raionul Taraclia.

  Chiril Tatarlî declară că are în proprietate o casă de locuit de 124 m2, un autoturism Suzuki Grand Vitara fabricat în 2007 și procurat în 2013, dar și un autoturism VAZ din 1990, achiziționat în același an. Candidatul PSRM a obținut în ultimii doi ani un salariu de peste 500 de mii de lei de la Consiliul raional și o pensie de peste 114 mii de lei.

  Tatrlî deține două depozite bancare unde păstrează 21 de mii de euro și peste 340 de mii de lei, care i-au generat în ultimii doi ani un venit din dobânzi de 315 euro și 20 624 de lei.

  Foto: alege2019

  Veaceslav Lupov, Partidul Șor

  Lupov, de profesie economist, activează în calitate de administrator la SRL „Depozitmol”, companie care îi aparține, specializată în intermedieri financiare.

  Conform declarației de avere și interese personale, Lupov nu a obținut în ultimii doi ani niciun venit din activitatea profesională ci doar 60 de mii de euro − donații la ziua de naștere. Candidatul Partidului „Șor” deține un apartament de 53.9 m2, dobândit în 2008, în valoare de peste 320 de mii de lei și trei autoturisme: o Honda Gold Wing fabricată în 2005 și achiziționată cu 10 mii de lei în 2007, un Ford fabricat în 2004, procurat în 2017 la fel, cu 10 mii de lei și o Mazda 626 din 1988 procurată în 2004 cu 5000 de lei.

  Lupov declară și un Porsche fabricat în 2013, achiziționat în același an, în valoare de 112 mii de euro, pe care îl conduce în baza unui contract translativ de posesie și folosință. Tot în 2013, el a contractat un împrumut în valoare de 413 997 de lei de la „GT Sport Auto Salon” SRL, scadent în 2023.

  Veacelsav Cunev, candidat independent

  Foto: alege2019

  Potrivit portalului alege2019, Veaceslav Cunev este antreprenor în domeniul IT, fondatorul companiei „Deeplace”. Din 1991 până în 2000 a activat în cadrul Departamentului tehnologii informaționale al Băncii Sociale, ocupând progresiv funcții de la programator până la Șef-adjunct al Departamentului.

  Începând cu anul 2000 și-a lansat propria afacere în domeniul tehnologiilor informaționale. A participat în calitate de expert în diverse proiecte ale Băncii Mondiale, Organizației Națiunilor Unite și altor organizații internaționale. Din 2004 este lector la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Din 2017 este membru al Consiliului economic pe lângă Președintele Republicii Moldova.

  Conform informației prezentate la Comisia Electorală Centrală, Cunev activează în prezent în calitate de director la compania SRL „Slavans Grafica”, specializată în servicii IT, unde deține o cotă-parte de 50%. Candidatul independent mai deține cote-părți și în alte companii: „Digilect” SRL, specializată în servicii IT (50%), „Diver Intermedia Grup”  SRL, specializată în servicii de publicitate (50%), „Proportie” SRL, specializată în servicii de consultanță (100%), „Bronici&Co” SRL (65%), „Diver Telecomunication Grup” SRL, specializată în servicii de publicitate (50%) și „Mati” SRL, specializată în servicii de consultanță (25%).

  În ultimii doi ani, a obținut redevențe în valoare de 780 383 de lei de la SRL „Slavans Grafica”, peste 560 de mii de lei de la SRL „Deeplace” și 32 de mii de lei de la „Idis Viitorul”. În aceeași perioadă, Cunev a ridicat un salariu în valoare de circa 238 de mii de lei de la SRL „Deeplace”, peste 60 de mii de lei din funcția de lector la UTM, 16 mii de lei de la ICS „Red Union Fenosa” SA.

  Pentru arenda auto companiei SRL „Slavans Grafica”, Cunev a mai ridicat peste 100 de mii de lei în 2018. Alți 25 de mii de lei i-a obținut în 2017 ca dividende de la „Diver Intermedia Com” SRL.

  Cunev este proprietarul a două autoturisme: un Mitsubishi Outlander XL din 2008, procurat în 2010 cu 340 de mii de lei și o Lancia Y din 2008, procurată în 2010 cu 127 500 de lei. Familia sa deține trei apartamente , o casă de locuit și un garaj cu o valoare totală de circa 1,7 milioane de lei și păstrează în bănci peste 60 de mii de dolari și peste 50 de mii de lei.

  Foto: alege2019

  Gheorghi Aricov, candidat independent

  Din 2017 până în prezent, Gheorghi Aricov activează la „Moldovatransgaz” în calitate de specialist în securitate corporativă. Anterior, potrivit portalului alege2019, Aricov a activat în sectorul privat, în domeniul turismului.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, Aricov a obținut un salariu de aproape 150 de mii de lei de la „Moldovatransgaz” și 105 mii lei de la SRL „Mari-Tur”. Candidatul deține 1/2 dintr-un teren și 1/4 dintr-o casă de locuit de 140 de m2.

   

   

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 44

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Liderul PDM oferă detalii despre întâlnirea cu Plahotniuc în SUA: „A luat bilet mie separat, lui Candu separat, unul prin Viena, altul Frankfurt”

  Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că a mințit anterior în legătură cu faptul că nu s-ar fi întâlnit cu fostul său șef de partid, Vladimir Plahotniuc, în State Unite ale Americii întrucât atât An…
  Liderul PDM oferă detalii despre întâlnirea cu Plahotniuc în SUA: „A luat bilet mie separat, lui Candu separat, unul prin Viena, altul Frankfurt”

  UE intervine după ce Trump a anunțat că Statele Unite pun capăt relației cu OMS

  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au „îndemnat” sâmbătă SUA să-şi „reconsidere decizia anunţată” de a rupe relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănăt…
  UE intervine după ce Trump a anunțat că Statele Unite pun capăt relației cu OMS

  FOTO/ O mașină a Poliției aflată în misiune, fiind parcată pe partea dreaptă a carosabilului, lovită din spate de un Mercedes: Un polițist, transportat la spital. Detalii de la autorități

  Un polițist de 25 de ani a fost transportat la spital după ce mașina cu care se afla într-o misiune de serviciu, fiind parcată pe partea dreaptă a carosabilului, a fost izbită din spate de un Mercedes. Incident…
  FOTO/ O mașină a Poliției aflată în misiune, fiind parcată pe partea dreaptă a carosabilului, lovită din spate de un Mercedes: Un polițist, transportat la spital. Detalii de la autorități

  BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare

  Europa revine încet la viață, odată cu ridicarea sau relaxarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-1. Statele europene și-au redeschis treptat activitățile comerciale și spațiile publice, în vreme ce tot mai…
  BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare

  Acțiunile propuse de PAS pentru consolidarea sistemului medical și pregătirea pentru un al doilea val al epidemiei de Covid-19

  ReprezentanțiiPAS au prezentat vineri, 29 mai, un set de acțiuni pe care le propun spre implementare pentru consolidarea sistemului medical și pregătirea acestuia pentru un al doilea val al epidemiei. Pri…
  Acțiunile propuse de PAS pentru consolidarea sistemului medical și pregătirea pentru un al doilea val al epidemiei de Covid-19

  DOC/ Conducerea Judecătoriei Chișinău solicită CSM să sesizeze PG pentru tragerea la răspundere penală a fostului judecător Mihai Murguleț. Declarațiile președintelui instanței

  Șeful Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a exepediat o solicitare către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu sesizarea Procuraturii Generale pentru tragerea la răspundere penală a fostul…
  DOC/ Conducerea Judecătoriei Chișinău solicită CSM să sesizeze PG pentru tragerea la răspundere penală a fostului judecător Mihai Murguleț. Declarațiile președintelui instanței