Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.26 – Ziarul de Gardă
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.26

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.26
  10 februarie 2019 | 16:40

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Pe circumscripția uninominală nr. 26, care include mai multe străzi din sectoarele Centru și Buiucani din mun. Chișinău, sunt înscriși șapte concurenți electorali. Primul în buletinul de vot figurează socialistul Dinari Cojocari, fiind urmat de Victor Cotelea de la Partidul „Șor” și Mihail Stratulat de la PDM. Lista este continuată de Vlad Bilețchi înaintat de PL, Valeriu Cerba (candidat independent), Iurie Reniță (Blocul ACUM) și Anton Miron de la PCRM.

  Foto: facebook.com/cojocaru.dinari

  Dinari Cojocari, PSRM

  Dinari Cojocari este medic de profesie, iar din iulie 2015, și consilier municipal din partea PSRM. Conform informației prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), Cojocari activează în funcția de medic urolog la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”. Tot el este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai socialiștilor, scrie Anticorupție.md. În 2014, acesta a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte suma de 407.500 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 42.000 de lei, adică de aproape zece ori mai puțin. În ianuarie 2015, Dinari Cojocari a declarat pentru ziarul Timpul că banii îi avea din nişte transferuri oficiale de la niște rude de peste hotare.

  Consilierul socialist a fost vizat și într-o anchetă a jurnaliștilor de la RISE Moldova. Potrivit investigației, „Dinari Cojocari este unul dintre socialiștii care s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Peste 30 de milioane de lei au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unul dintre ei este Dinari Cojocari, care pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media, cu cifrele „rotungite” – 500.000 lei”, se arată în anchetă.

  Conform ultimei declarații de avere și interese personale a lui Dinari Cojocaru pentru 2017-2018, consilierul a declarat venituri de circa 85 mii lei din salariul de medic, circa 36 mii lei din indemnizația de consilier, precum și 10 mii de lei obținuți dintr-un contract de vânzare-cumpărare a unui bun. Candidatul PSRM deține un automobil de model Skoda Octavia, fabricat în 2015, cumpărat în 2018 cu peste 135 mii lei și un apartament de 125 m.p., achiziționat în 2017 cu 831.749 lei.

  Consilierul socialist a mai raportat cota-parte de 66,66% din capitalul social al firmei „Chemix Grup” SRL, specializată în producerea detergenților, și unul dintre liderii pieței de dezinfectanți de la noi. Potrivit portalului Anticorupție.md, între 2011 și 2014, compania a încheiat 46 de contracte de achiziție cu diferite instituții medicale din țară și nu numai, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. De când Dinari Cojocari a devenit consilier, firma în care deține o cotă-parte nu a mai făcut afaceri cu statul. De menționat că până în februarie 2017, firma „Chemix Grup” SRL a fost administrată de Ecaterina Dodon, cumnata președintelui Igor Dodon.

  Publicitate

  Victor Cotelea,  Partidul „Șor”

  Despre candidatul Partidului „Șor” din circumscripția dată nu există prea multe informații publice. Potrivit informației publicate pe site-ul CEC, Victor Cotelea este de profesie jurist și activează în calitate de șef de tură la SRL „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.

  În declarația de avere și interese personale, Victor Cotelea declară pentru anii 2017-2018 un venit de peste 480 mii lei din salariul de la SRL „Avia Invest”, peste 21 mii lei, salariul de la Colegiul Național Business și Administrare și o pensie de aproape 160 mii lei. Candidatul Partidului „Șor” deține un teren intravilan, un apartament de 44.6 m.p. cu o valoare de peste 200 mii lei și un autoturism Mitsubishi Outlander fabricat 2006, achiziționat în anul 2014.

  Mihail Stratulat, PDM

  Mihail Stratulat deține funcția de medic neonatolog la „Medlifeinvest” SRL și este membru al PDM din 2010.

  Pe parcursul anului 2018, Mihail Stratulat s-a evidențiat prin declarații dure despre problemele din sistemul medical. La 10 iulie 2018, medicul a publicat pe o rețea de socializare un mesaj critic la adresa unor instituții medicale din capitală, acuzându-le că pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice. Atunci premierul Pavel Filip i-a sugerat medicului să se adreseze la CNA și Procuratură. În cadrul dezbaterilor electorale „Te votezi la ProTV”, Mihail Stratulat a declarat că pe acest caz, a fost deschis un dosar penal, iar în luna ianuarie, curent, a fost chemat la CNA pentru a da declarații.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru anii 2016-2018, Mihail Stratulat a obținut în ultimii trei ani venituri de peste 290 mii lei în cadrul clinicii private unde activează și peste 100 de mii de lei pentru anii 2017-2018, de la USMF „Nicolae Testemițanu”. Stratulat și-a vândut cota parte din cadrul „Medlifeinvest” SRL, obținând un venit de 2500 lei, totodată, a obținut în 2017 și 2018 de la „Medlifeinvest” SRL venituri de peste 670 mii lei din darea în folosință (arendă, locațiune) a proprietății mobiliare și imobiliare.

  Mihail Stratulat deține 1/2 dintr-o casă de locuit de 99 m.p. (proprietate prin testament) și două autoturisme: un Hyundai Santa Fe procurat în leasing în 2018 cu 35.300 euro și o Honda CRV din 2010, cumpărată în 2015 cu circa .7500 de euro.  Familia sa mai deține o căsuță sezonieră și 1/2 dintr-un apartament (proprietate prin donație) și un autoturism Nissan Qasqhai din 2017, procurat în leasing în 2018 cu 22.670 euro.

  Candidatul PDM mai declară că deține 100% din compania „Midlton” SRL, specializată în activități imobiliare. În 2016 a  contractat un credit bancar în valoare de 60.000 de lei, la o rată anuală a dobânzii de 15.3%, scadent în 2019.

  Publicitate

  Vlad Bilețchi, PL

  Foto: Facebook/vlad.biletchi

  Vlad Bilețchi este președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, care militează pentru Unirea R. Moldova cu România. În pragul alegerilor parlamentare acesta a anunțat că va participa la scrutinul din 24 februarie atât pe listele de partid ale PL, cât și în circumscripția uninominală nr. 26, asta după ce Dorin Chirtoacă și-a declarat sprijinul pentru candidatura lui. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Bilețchi activează în calitate de profesor de educație civică la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, funcție din care a câștigat un salariu de aproape 12 mii de lei.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Bilețchi nu deține niciun teren sau vreun alt bun imobil. Totuși, acesta este proprietarul unui automobil de model Honda Jazz, fabricat în 2012 și procurat în 2017 cu 10 mii de lei. Bilețchi indică și că este administrator la „Liber Media Consulting” SRL, în cadrul căreia deține 100% din acțiuni.

  Foto: Facebook/Valeriu Cerba

  Valeriu Cerba, candidat independent

  Jurist și avocat de profesie, Valeriu Cerba este veteran al Ministerului de Interne. În prezent acesta activează în calitate de prorector și profesor la Universitatea de Studii Europene din Moldova. În 2012 a fost decorat cu „Ordinul Ștefan cel Mare”.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, Valeriu Cerba a ridicat un salariu de circa 468 mii de lei de la Biroul Asociat de Avocați „Pro Dreptate”, dar și aproape 12 mii de lei din activitatea didactică. La venitului candidatului se mai adaugă și o pensie de circa 79 de mii de RON de la Casa de pensii din România.

  Cerba declară că deține cinci terenuri, un apartament de 166 m.p. și un alt bun imobil de 47 m.p.. Candidatul independent are în proprietate și două automobile: o Toyota Avensis, procurată în 2011 cu 20 de mii de lei și o Skoda Superb, fabricată în 2014 și procurată în 2018 cu 60 de mii de lei.

  Foto: acum.md

  Iurie Reniță, Blocul ACUM

  În perioada 2010 – 2015 Iurie Reniță a ocupat funcția de Ambasador în România, Serbia și Muntenegru, iar ulterior, din 2016 și până în 2017 acesta a fost Ambasador în Belgia și la NATO. În 2015 candidatul Blocului ACUM a fost decorat cu Ordinul Naţional al României „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

  În prezent fostul ambasador este șomer. Acesta indică în declarația sa de avere și interese personale că în 2017 a ridicat un salariu de aproape 184 de mii de lei din funcția de ambasador, dar și o indemnizație de 531 mii lei, la care se mai adaugă peste 26 de mii de lei, venituri din dobânzi. Tot în această perioadă Reniță a obținut 100 de mii de lei din vânzarea unui automobil. Candidatul Blocului ACUM deține un apartament dobândit în 2006, dar și un automobil de model WV Passat, procurat în 2008. În conturile bancare din țară și de peste hotare Rețină păstrează peste 400 de mii de lei, 17 mii de euro și 3,5 mii RON.

  Foto: protv.md

  Anton Miron, PCRM

  Miron a ocupat funcția de deputat din partea PCRM în Legislatura 2005-2009. Anton Miron s-a numărat și pe lista PCRM la alegerile parlamentare din 2001. De profesie agronom, candidatul PCRM a ocupat anterior funcția de vicepreședinte al Consiliului județean Chișinău, iar în prezent este pensionar.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Miron nu a avut un alt venit în afară de pensia de circa 242 de mii de lei. Candidatul PCRM deține două terenuri dobândite în 2007, dar și un apartament de 99,9 m.p., dobândit, la fel, în 2007. În conturile bancare, Anton Miron păstrează peste 21 de mii de dolari și 50 de mii de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 26

   

   

   

   

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

  În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 6 iulie, în cadrul ședinței Executivului, care a avut loc în muni…
  În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler