Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.17 – Ziarul de Gardă
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.17

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.17
  07 februarie 2019 | 13:03

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția numărul 17 include 23 de localități din raionul Nisporeni și trei localități din raionul Strășeni. În total în această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală cinci pretendenți. Primul în buletinul de vot figurează liderul Partidului Democrat,  Vladimir Plahotniuc, urmat de candidatul PSRM, Pavel Artamonov și Ion Terguță, înaintat de Blocul ACUM. Următorii candidați sunt Mihail Ciorici (PCRM), și Iurii Cărbune, candidat independent.

  Vladimir Plahontiuc, PDM

  Foto: candidat.md

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, Vladimir Plahotniuc a apărut în viața politică a R. Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Atunci, cu câteva zile înainte de scrutin, lista PDM, unde pe primul loc era Marian Lupu, care tocmai plecase de la comuniști, a fost modificată și introduse, pe primele poziții, 5 nume noi, unul dintre care fiind Vladimir Plahotniuc. A deținut mandatul de deputat și, în paralel, funcția de vice-președinte al Parlamentului, în jur de doi ani, apoi a renunțat la funcțiile din Legislativ, invocând motive personale. La următoarele alegeri, din 2014, Vladimir Plahotniuc a fost ales din nou pe listele PDM, însă peste aproximativ un an a renunțat din nou la mandat. În decembrie 2010 a fost ales vicepreședinte al PDM, în luna decembrie 2016 – președinte al PDM, iar în martie 2017 – vicepreședinte al Internaționalei Socialiste.

  Deși este unul dintre cei mai bogați oameni din partid, Vlad Plahotniuc a făcut o singură dată, oficial, donație în bugetul partidului – la alegerile parlamentare din 2014. Atunci a donat aproape un milion de lei. În luna ianuarie 2016 partidul l-a înaintat la funcția de prim-ministru, însă candidatura sa a fost respinsă de președintele de atunci Nicolae Timofti.

  Înainte de a ajunge deputat, Vladimir Plahotniuc a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Victoriabank și cea de vicepreședinte al Companiei „Petrom Moldova”.

  În declarația de avere pentru anii 2017 – 2018, liderul democraților a indicat că deține 10 conturi bancare în dolari, euro, lei și franci elvețieni. Cea mai mare sumă de pe aceste conturi este de 523.783 euro. Democratul declară și suma de peste patru milioane de lei de la „Prime Management”, ceea ce reprezintă, potrivit documentului, „returul capitalului social”, dar și dividende din activitatea unei întreprinderi pe care demnitarul o declară pentru prima dată – Vanguard International LTD: 4,5 milioane de euro; 11,6 milioane de lei și 347.500 dolari. De asemenea, de la două companii străine Vladimir Plahotniuc arată că a încasat 46 .63,68 de franci elvețieni și 15.000 de dolari. Chiar dacă indică un venit de aproape un milion de lei din vânzarea unei mașini, democratul nu și-a micșorat numărul de autoturisme deținute. El arată că are patru Mercedes-uri, dintre care două procurate în anul 2018. În declarația de avere a lui Vladimir Plahotniuc apar patru apartamente (spre deosebire de maxim două în cele precedente), dintre care două procurate în anii 2017 și 2018, dar și un spațiu comercial de 300,4 m.p., deținut în bază de contract de locațiune. Democratul a mai indicat că deține volume de cărți de anticariat și de cărți „universale”, care ar valora, respectiv, 3,2 milioane de lei și 7,8 milioane de lei, dar și un pian de 131 mii euro. La capitolul cote-părți sau acțiuni deținute în capitalul social al agenților economici, Vladimir Plahotniuc arată că deține patru companii ca fondator unic.

  În anul 2011 s-a aflat și faptul că Vladimir Plahotniuc, care era și cetățean al României, a cerut schimbarea numelui său în Vlad Ulinici, astfel având dublă identitate – un nume în Republica Moldova și altul în România. Ulterior a cerut schimbarea identității și pentru copiii săi, în numele de familie Ulinici, care este, de fapt, numele de fată al mamei sale. La câteva zile după ce presa din România și Republica Moldova a publicat această informație, Vladimir Plahotniuc a anunțat că a cerut autorităților române să oprească procedura de schimbare a numelui.

  În septembrie 2018 RISE Moldova a scris că familia lui Vladimir Plahotniuc deține, direct sau prin intermediul unor firme, două vile pe malul lacului Leman, una pe malul elvețian al lacului și alta pe malul francez. Prima a fost cumpărată în anul 2012, iar a doua – încă în 2008. O altă proprietate din Franța, deținută de o firmă al cărui beneficiar este familia liderului PDM este o cabană în munții Alpi, localitatea Les Houches. Proprietatea a fost cumpărată în anul 2012. Ultima proprietate descoperită de RISE este o casă în București. Nici una dintre proprietățile deținute peste hotare nu apar în declarațiile de avere depuse în ultimii ani de Vladimir Plahotniuc în calitate de deputat. În luna noiembrie 2018, Procuratura Anticorupție, după ce a fost sesizată de președinta PAS, Maia Sandu, a răspuns că a refuzat să pornească o cauză penală în care ar investiga legalitatea deținerii de către Vladimir Plahotniuc a proprietăților de peste hotare.

   Pavel Artamonov, PSRM

  Foto: alege2019

  Despre candidatul socialiștilor pe această circumscripție nu sunt făcute publice prea multe informații. Conform datelor găsite pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Artamonov nu este angajat în câmpul muncii. Potrivit portalului alege2019.md, în perioada 1999-2004, Pavel Artamonov a activat în calitate de antrenor-profesor de haltere în cadrul școlii sportive din or. Nisporeni, iar între 2004-2015 a lucrat ca șofer la compania SRL Tavisma din or. Nisporeni.

  Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, Pavel Artamonov a obținut un venit de doar 2.800 lei, iar soția acestuia a obținut în decursul a doi ani un salariu de 70.717 lei de la SRL „Iuval-M”. Candidatul PSRM are în proprietate un automobil de model Daewoo din 2010 cu o valoare de 95.500 lei, și conduce prin comodat un Renault din 2006. În campania pentru prezidențiale din 2016, Artamonov a donat pentru Igor Dodon 62.100 lei.

  Ion Terguță, Blocul ACUM

  Foto: acum.md

  Ion Terguță, jurnalist de profesie, este vicepreședintele PLDM. A fost ales vicepreședinte al PLDM în luna iulie 2018, după ce, din luna noiembrie 2017, a exercitat funcția de purtător de cuvânt al partidului, acestea fiind primele sale legături oficiale cu politica.

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, candidatul Blocului ACUM nu a deținut funcții publice și nu a depus declarații de avere și interese. În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017 și 2018, Ion Terguță arată că a câștigat, în acești doi ani, 686.109 lei de la trei locuri de muncă – asociațiile obștești „Media Alternativa”, „Sănătate pentru tineri” și de la PLDM. Soția sa a avut un venit similar de la „Amnesty International Moldova”.

  Ion Terguță este proprietarul a două terenuri, unul obținut în anul 1992 și altul în 2012, și al unui apartament dobândit în anul 2007, cu suprafața de 74 m. p. El indică, de asemenea, faptul că deține și o construcție nefinalizată, cu suprafața de 212 m. p.  Familia sa are și două autoturisme: un Honda C-RV fabricat în 2008 și dobândit în 2010, și o Toyota Auris din 2011, cumpărată în anul 2017 cu 115 000 de lei. Conform informațiilor din registrul Agenției Servicii Publice, nici Ion Terguță, nici soția sa, nu dețin calitatea de fondatori sau administratori de firme pe teritoriul R. Moldova.

  Mihail Ciorici, PCRM

  Despre candidatul PCRM pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Mihail Ciorici a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, legislatura 1998-2001, din partea fracțiunii PCRM.

  Conform declarației de avere și interese personale, Mihail Ciorici a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de 30.500 lei de la întreprinderea SA „D.Invest-Deservirea” în cadrul căreia deține acțiuni. Deși se declară pensionar și neangajat în câmpul muncii, Ciorici nu indică niciun venit din pensie. Totodată, declară două depozite bancare, unul în valoare de 200 mii lei, iar cel de-al doilea – 20.150 lei, pentru care însă nu sunt indicate ratele dobânzii și nici venitul obținut. În schimb, candidatul PCRM  indică faptul că soția sa a ridicat în perioada 2017-2018 venituri din depuneri bancare în sumă de 18.500 lei și o pensie de 248.297 lei. Familia Ciorici are în proprietate o casă de locuit de 118 m.p., procurată în 1982 și un autoturism Ford (anul fabricării 2002), procurat în 2008 cu 3800 euro.

  Iurii Cărbune, candidat independent

  Foto: alege2019

  Iurii Cărbune, a candidat în 2015 la funcția de primar de Nisporeni din partea PLDM. În prezent, Cărbune deține funcția de consilier raional la Nisporeni și este managerul companiei SRL „Ideal-Casa”, care îi aparține în totalitate.

  Conform declarației de avere și interese personale, Cărbune a obținut în perioada 2017-2018 un salariu de 77.978 lei din funcția de manager la propria companie și 19.400 lei indemnizație de consilier. Candidatul declară trei terenuri  (unul agricol, care îi aparține în totalitate și două intravilane unde deține o cotă de 1/4, respectiv 1/50). Din arenda terenului agricol, în 2017-2018, Cărbune a obținut un venit de 11.175 lei. Iurii Cărbune deține 1/2 dintr-o casă de locuit, pe care declară că a obținut-o prin moștenire și câte 1/2 din două apartamente de 76.2 m.p. și respectiv 62.5 m.p. Candidatul declară două autoturisme: Dacia Logan (fabricată în 2006) și Kia Sportage (fabricată în 2014).

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 17

   

   

   

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Rusia a fost avertizată. Va apăra NATO Ucraina?

  NATO a avertizat Rusia să nu întreprindă noi acţiuni împotriva Ucrainei. De la reuniunea ministerială de la Riga, Teri Schultz se întreabă ce se va întâmpla în caz contrar. „Orice viitoare agresiune a Rusiei îm…
  Rusia a fost avertizată. Va apăra NATO Ucraina?

  Veteranul războiului de pe Nistru Iurie Coțofan a fost reținut pentru câteva ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la un pretins post de control

  Veteranul războiului de pe Nistru Iurie Coțofan, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din satul Corjova, a fost reținut de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la pretins…
  Veteranul războiului de pe Nistru Iurie Coțofan a fost reținut pentru câteva ore de reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, la un pretins post de control

  VIDEO/ Declarațiile Marinei Tauber, după ce CEC a decis să solicite anularea înregistrării concurentei electorale la funcția de primar al mun. Bălți: „sunt primar care deja a câștigat”

  „Până nu este expusă o decizie finală judecătorească, Marina Tauber din partea Partidului Politic „Șor”, sunt candidat, sunt primar care deja a câștigat și sunt sigură că în zilele apropiate, la votare, nu că o…
  VIDEO/ Declarațiile Marinei Tauber, după ce CEC a decis să solicite anularea înregistrării concurentei electorale la funcția de primar al mun. Bălți: „sunt primar care deja a câștigat”