• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.15

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.15
  vizualizări
  06 februarie 2019 | 16:09

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală nr. 15, care include 33 de localități din raionele Ungheni și Călărași, vor candida în total șase concurenți electorali. Primul în buletin figurează ministrul Nicolae Ciubuc, candidat al PDM, urmat de Ștefan Bolea, înaintat de PSRM și Olga Vlasenco, candida Partidului „Șor”. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor mai lupta fostul ambasador Igor Munteanu, din partea Blocului ACUM, fostul ministru Iurie Chirinchiuc (PL) și Valeriu Sava de la PCRM.

  Foto: candidat.md

  Nicolae Ciubuc, PDM

  Din septembrie 2018, Ciubuc exercită funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Ciubuc a făcut parte anterior din PLDM.

  În anul 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a efectuat un control al averii lui Nicolae Ciubuc, în privința căruia o persoană a depus sesizare, susținând că acesta nu și-ar fi declarat casa în care locuiește și mașina. Atunci Ciubuc a explicat că, în lipsa unei locuințe proprii, trăiește din anul 2014 în casa cumnatului său. Despre mașină, Nicolae Ciubuc a declarat că a utilizat mai multe mașini, ale rudelor sau prietenilor săi, însă nu le-a declarat pentru că nu îi aparțin. În urma verificărilor, CNI a constatat că Ciubuc nu a declarat 5 conturi bancare salariale, însă a clasat cazul, invocând „lipsa încălcării intenționate”.

  În declarația de avere pentru anii 2017-2018, Ciubuc declară un salariu de 562.224 lei de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și 56.721 lei, salariul de la Minister. În aceeași perioadă, Ciubuc a primit dividende de la SA „Franzeluța” de 28.174 lei și o indemnizație de 7000 lei de la Consiliul raional Nisporeni. Candidatul PDM declară și un teren dobândit în 2014 cu o valoare de peste 154 mii lei. Familia Ciubuc deține o casă de locuit de 108.3 m.p. dobândită în 2014 cu 678.073 lei, dar și un autoturism BMW din 2006, procurat în 2017 cu 5000 de euro.

  În declarația de avere Ciubuc trece și două împrumuturi din 2017, unul de 2000 de euro, scadent în 2020, iar cel de-al doilea de 150 mii lei, scadent în 2019, ambele fără dobândă.

  Foto: socialistii.md

  Ștefan Bolea, PSRM

  Despre candidatul socialiștilor pe această circumscripție nu sunt făcute publice prea multe informații. Conform datelor găsite pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Bolea este tehnic agricultor de profesie și activează în cadrul Gospodăriei țărănești SGALL. Bolea nu declară nici un salariu obținut la locul de muncă, ci doar o indemnizație de circa 11 mii lei de la Consiliul local. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Bolea indică că deține patru terenuri intravilane, o casă de locuit de 150 m2 și două autoturisme.

  Foto: Facebook/Olga Vlasenco

  Olga Vlasenco, Partidul „Șor”

  Candidata Partidului „Șor” pentru circumscripția Călărași este contabilă de profesie și activează în cadrul SRL-ului Biresat.

  Din funcția de contabil, dar și activitatea de partid, Vlasenco a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu total de 142 de mii de lei de la SRL Biresat și de la Partidul „Șor”. Conform declarației de avere și interese personale, Vlasenco nu deține terenuri, apartamente, case de locuit sau automobile.

  Foto: acum.md

  Igor Munteanu, Blocul ACUM

  Igor Munteanu este fondator și director executiv al IDIS Viitor. Anterior acesta a ocupat funcția de ambasador al R. Moldova în Statele Unite.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, Munteanu a ridicat un salariu de circa 600 mii lei de la IDIS Viitorul. Din activitatea didactică, candidatul Blocului ACUM a mai obținut un salariu de aproximativ 38 de mii de lei. Munteanu deține o casă de locuit, pe care a moștenit-o în 2011, dar și un automobil de model Toyota Venza. În conturile bancare din țară, Munteanu păstrează 55 de mii de euro și 5 mii de dolari.

  Iurie Chirinciuc, PL

  Iurie Chirinciuc este fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În august 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Chirinciuc la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu aplicarea unei amenzi de 35 de mii de lei, dar şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, executarea pedepsei fiind suspendată pentru o perioadă de un an. După un an şi jumătate de la pronunţarea acestei sentinţe, Iurie Chirinciuc a decis să participe la alegerile parlamentare.

  În perioada 2017 – 2018, Chirinciuc a obținut un salariu de 156 de mii de lei și 10 mii de RON, la care se mai adaugă dividende de peste 5 milioane de lei de la „Euroatlant” SRL și 711.261 lei de la „Euromobila Lux” SRL. Conform declarației de avere și interese personale, familia lui Chirinciuc deține două apartamente, alte trei bunuri imobile, dar și un autoturism Lexus RX200 T din 2016, achiziționat în 2017 cu peste 950 mii lei. Candidatul liberalilor mai deține cote părți în trei companii.

  Valeriu Sava, PCRM

  Valeriu Sava este inginer-mecanic și politolog. Acesta activează în funcția de prim-secretar în Consiliul raional Călărași din partea PCRM. Conform declarației de avere și interese personale, Sava a obținut în perioada 2017-2018 un salariu de peste 120 mii lei, deține două terenuri agricole și un apartament. Totodată, candidatul PCRM deține 100% din „Trans-Vit” SRL, specializată în servicii de transport.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 15

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Știrea se actualizează.
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei. Numărul total de cazuri trece astfel de 32.000. De asemenea, de la ultimul bil…
  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei