• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.15

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.15
  06 februarie 2019 | 16:09

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală nr. 15, care include 33 de localități din raionele Ungheni și Călărași, vor candida în total șase concurenți electorali. Primul în buletin figurează ministrul Nicolae Ciubuc, candidat al PDM, urmat de Ștefan Bolea, înaintat de PSRM și Olga Vlasenco, candida Partidului „Șor”. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor mai lupta fostul ambasador Igor Munteanu, din partea Blocului ACUM, fostul ministru Iurie Chirinchiuc (PL) și Valeriu Sava de la PCRM.

  Foto: candidat.md

  Nicolae Ciubuc, PDM

  Din septembrie 2018, Ciubuc exercită funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Ciubuc a făcut parte anterior din PLDM.

  În anul 2015 Comisia Națională de Integritate (CNI) a efectuat un control al averii lui Nicolae Ciubuc, în privința căruia o persoană a depus sesizare, susținând că acesta nu și-ar fi declarat casa în care locuiește și mașina. Atunci Ciubuc a explicat că, în lipsa unei locuințe proprii, trăiește din anul 2014 în casa cumnatului său. Despre mașină, Nicolae Ciubuc a declarat că a utilizat mai multe mașini, ale rudelor sau prietenilor săi, însă nu le-a declarat pentru că nu îi aparțin. În urma verificărilor, CNI a constatat că Ciubuc nu a declarat 5 conturi bancare salariale, însă a clasat cazul, invocând „lipsa încălcării intenționate”.

  În declarația de avere pentru anii 2017-2018, Ciubuc declară un salariu de 562.224 lei de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și 56.721 lei, salariul de la Minister. În aceeași perioadă, Ciubuc a primit dividende de la SA „Franzeluța” de 28.174 lei și o indemnizație de 7000 lei de la Consiliul raional Nisporeni. Candidatul PDM declară și un teren dobândit în 2014 cu o valoare de peste 154 mii lei. Familia Ciubuc deține o casă de locuit de 108.3 m.p. dobândită în 2014 cu 678.073 lei, dar și un autoturism BMW din 2006, procurat în 2017 cu 5000 de euro.

  În declarația de avere Ciubuc trece și două împrumuturi din 2017, unul de 2000 de euro, scadent în 2020, iar cel de-al doilea de 150 mii lei, scadent în 2019, ambele fără dobândă.

  Foto: socialistii.md

  Ștefan Bolea, PSRM

  Despre candidatul socialiștilor pe această circumscripție nu sunt făcute publice prea multe informații. Conform datelor găsite pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Bolea este tehnic agricultor de profesie și activează în cadrul Gospodăriei țărănești SGALL. Bolea nu declară nici un salariu obținut la locul de muncă, ci doar o indemnizație de circa 11 mii lei de la Consiliul local. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Bolea indică că deține patru terenuri intravilane, o casă de locuit de 150 m2 și două autoturisme.

  Foto: Facebook/Olga Vlasenco

  Olga Vlasenco, Partidul „Șor”

  Candidata Partidului „Șor” pentru circumscripția Călărași este contabilă de profesie și activează în cadrul SRL-ului Biresat.

  Din funcția de contabil, dar și activitatea de partid, Vlasenco a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu total de 142 de mii de lei de la SRL Biresat și de la Partidul „Șor”. Conform declarației de avere și interese personale, Vlasenco nu deține terenuri, apartamente, case de locuit sau automobile.

  Foto: acum.md

  Igor Munteanu, Blocul ACUM

  Igor Munteanu este fondator și director executiv al IDIS Viitor. Anterior acesta a ocupat funcția de ambasador al R. Moldova în Statele Unite.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, Munteanu a ridicat un salariu de circa 600 mii lei de la IDIS Viitorul. Din activitatea didactică, candidatul Blocului ACUM a mai obținut un salariu de aproximativ 38 de mii de lei. Munteanu deține o casă de locuit, pe care a moștenit-o în 2011, dar și un automobil de model Toyota Venza. În conturile bancare din țară, Munteanu păstrează 55 de mii de euro și 5 mii de dolari.

  Iurie Chirinciuc, PL

  Iurie Chirinciuc este fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În august 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Chirinciuc la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu aplicarea unei amenzi de 35 de mii de lei, dar şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, executarea pedepsei fiind suspendată pentru o perioadă de un an. După un an şi jumătate de la pronunţarea acestei sentinţe, Iurie Chirinciuc a decis să participe la alegerile parlamentare.

  În perioada 2017 – 2018, Chirinciuc a obținut un salariu de 156 de mii de lei și 10 mii de RON, la care se mai adaugă dividende de peste 5 milioane de lei de la „Euroatlant” SRL și 711.261 lei de la „Euromobila Lux” SRL. Conform declarației de avere și interese personale, familia lui Chirinciuc deține două apartamente, alte trei bunuri imobile, dar și un autoturism Lexus RX200 T din 2016, achiziționat în 2017 cu peste 950 mii lei. Candidatul liberalilor mai deține cote părți în trei companii.

  Valeriu Sava, PCRM

  Valeriu Sava este inginer-mecanic și politolog. Acesta activează în funcția de prim-secretar în Consiliul raional Călărași din partea PCRM. Conform declarației de avere și interese personale, Sava a obținut în perioada 2017-2018 un salariu de peste 120 mii lei, deține două terenuri agricole și un apartament. Totodată, candidatul PCRM deține 100% din „Trans-Vit” SRL, specializată în servicii de transport.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 15

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  7 aprilie 2009/ Ghimpu, Filat și Urechean, după 11 ani de la evenimentele în care erau în prim-plan

  Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Serafim Urechean, mai târziu devenind colegi de alianță, erau, la protestele organizate după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, politicienii care le inspirau speranță tineril…
  7 aprilie 2009/ Ghimpu, Filat și Urechean, după 11 ani de la evenimentele în care erau în prim-plan

  Niciun nou deces în China pentru prima oară de la debutul epidemiei

  În China nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicităţii statistici privind numărul bolnavilor care au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în luna ianuarie, tra…
  Niciun nou deces în China pentru prima oară de la debutul epidemiei

  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  Locuitorii unui bloc de locuit, cu 386 de apartamente, din comuna Stăuceni au fost plasați, începând de marți, 7 aprilie, în regim strict de izolare până cel puțin pe 16 aprilie. Decizia a fost luată de către C…
  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Autoritățile din New York apelează la măsuri urgente pentru a face față numărului mare de morți înregistrat pe fondul pandemiei de COVID-19, scrie Skynews. Directorul Consiliului Local pentru probleme de sănăta…
  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  Un grup de ONG-uri din domeniul drepturilor omului vine cu un Apel comun adresat autorităților în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Se cere, inclusiv publicarea informației privind funcționarii de stat…
  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Încă două persoane au decedat fiind răpuse de infecția cu noul coronavirus. Între timp, ministra Sănătății a anunțat că 77 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare gravă. Potrivit ministrei, în ultimele…
  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități