Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.11

Foto: facebook.com/Alexandru-Botnar

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Pe circumscripția uninominală numărul 11, care include 74 de localități din raionul Fălești, au fost înregistrați în cursa electorală șase pretendenți. Prima în buletinul de vot figurează democrata Iraida Bînzari, urmată de candidatul PSRM, Oleg Savva, și Valeriu Muduc, înaintat de PCRM. Următorii candidați sunt Alexandr Severin (Partidul Nostru),  Alexandru Botnar (Partidul „Șor”) și Vasili Tataru de la Blocul ACUM.

Iraida Bînzari, PDM

Iraida Bînzari ocupă din anul 2015 funcția de președinte a raionului Fălești, fiind și președinta Organizației raionale a Partidului Democrat.

Drumul care duce la casa Iraidei Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate în vara anului 2017 din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Acestea sunt singurele din orașul Fălești pentru care au fost alocați bani din bugetul raional. Întrucât cele trei străzi sunt de importanță locală, nu raională, banii ar fi trebuit să vină din bugetul primăriei, nu al raionului. Iraida Bânzari a declarat pentru Moldova Curată că cele trei străzi erau într-o stare avariată, încât era imposibil de circulat. Chiar dacă în orașul Fălești sunt și alte străzi în stare proastă, ele nu au nimerit în planul de reparații. Președintele raionului a spus că s-a decis alocarea banilor pentru reparația anume a acestor drumuri în urma „adrersărilor cetățenilor, formulate verbal la întâlnirile din teritoriu”.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, Iraida Bînzari indică un salariu de 393.345 lei, obținut din funcția de președinte de raion, precum și o pensie de circa 164 mii lei de la CNAS. Familia Bînzari are în proprietate o casă de locuit cu o suprafață de 118 m.p., achiziționată în 2007 cu 100 mii lei și deține un automobil marca Volkswagen Bora, cumpărat în 2007 cu 45 mii lei. Președintele raionului Fălești declară și două terenuri agricole achiziționate în 2009 cu 8.869 lei și respectiv 8.954 lei.

moldovacurata.md

Oleg Savva, PSRM

Savva este deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PSRM din 2014. Acesta se numără printre deputații care, fără dezbateri și întrebări, au votat proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în iulie 2017.

Potrivit portalului Moldova Curată, înainte de a accede în Parlament, în toamna lui 2014, Oleg Savva a completat o declarație de avere pentru anii 2012-2013, unde a trecut pe hârtie un venit de doar 13.470 de lei, echivalentul a circa 500 de lei pe lună, un automobil de model Moskvici și o casă de locuit de 86 de m.p. În declarația pentru 2013, completată la validarea mandatului de legiuitor, Savva introduce alte date – venituri în valoare de circa 29 de mii de lei, o altă casă de locuit, de această dată cu suprafața de 116 m.p. și o construcție accesorie, primite la fel drept donație în 2014, același Moskvici, precum și cota de 85% din capitalul social al companiei „Glebuscom” SRL. Dat fiind că deputatul a omis mai multe date din declarația sa de avere pentru 2014, în 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat un control privind verificarea respectării regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății. Chiar dacă s-au constatat nereguli, CNI a considerat că omisiunile admise nu s-au produs cu rea-credință și, la sfârșitul lui ianuarie 2016, a clasat cauza.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Oleg Savva și familia sa dețin o casă de locuit de 116 m.p. și un garaj de 39 m.p. (anul dobândirii – 2013), precum și un teren intravilan. Acesta nu deține nici un autoturism. Totodată, familia demnitarului are în proprietate o cotă de participare de 85% în cadrul companiei SRL „Glebuscom” din or. Fălești care are ca tip de activitate „transporturi cu taxiuri de toate tipurile”. Oleg Savva indică un salariu de 238.418 lei din funcția de deputat, alocații de stat în valoare de 2.200 lei de la CNAS și plăți compensatorii în sumă de 133.837 lei de la Parlament, obținute în perioada 2017-2018.

moldovacurata.md

Valeriu Muduc, PCRM

De pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Valeriu Muduc are 59 de ani, este de profesie economist și deține funcția de prim-secretar al Comitetului raional Fălești din partea PCRM.

Potrivit portalului Moldova Curată, Muduc a devenit primar după scrutinul din 5 iunie 2011, însă nu nu a stat mult timp în această funcție. O lună mai târziu acesta a demisionat, transferându-se în funcţia de preşedinte de raion. Urmare a demisiei lui Muduc, la 13 noiembrie 2011, în oraşul Făleşti au fost organizate alegeri noi, care au fost câştigate de Victor Zalevschi, colegul de partid al lui Muduc. În noiembrie 2014, Valeriu Muduc a aspirat şi la funcţia de deputat, fiind înscris în lista PCRM pe poziţia 43.

În declarația de avere și interese personale, Valeriu Muduc declară că a obținut în perioada 2017-2018 un venit de 89.731 lei din funcția de  funcția de prim-secretar al Comitetului raional Fălești din partea PCRM și o indemnizație de 7.452 lei de la AOFM Fălești,  în 2018. Muduc deține un teren de 0,12 ha obținut în 2001, un apartament de 24 m.p. și o casă de locuit de 63,9 m.p.

facebook.com/alexandr.severin.75

Alexandr Severin, Partidul Nostru

Despre candidatul Partidului Nostru pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se menționează doar că este pedagog de profesie la liceul „Mihai Eminescu” din Fălești.

Din declarația de avere și interese personale aflăm că în perioada 2017-2018, Severin a obținut un salariu de 234.585 lei din funcția de profesor de educație fizică, 953 lei – venit din activitate de la IM „Sudzucker Moldova” SA, 9.000 lei – indemnizație de consilier orășenesc și 16.800 lei, indemnizație de consilier raional.

Alexandru Botnar, Partidul „Șor”

În perioada octombrie – noiembrie 2016, Alexandru Botnar a fost administrator al SRL Magazine Sociale. În prezent, acesta este angajat al companiei. În paralel el este și salariat al Întreprinderii Municipale pentru Achiziții, Comerț și Piețe din mun. Orhei, scrie Alege2019. Făcând parte din echipa lui Ilan Șor în cadrul alegerilor locale din iunie 2015, Alexandru Botnar devine consilier municipal în Orhei din partea Mișcării Ravnopravie (redenumită ulterior în PP Șor). La 2 iulie 2018, Alexandru Botnar a fost desemnat Reprezentant Împuternicit al PP Șor în r. Fălești.

Conform declarației de avere și interese personale, Alexandru Botnar și familia sa nu au în proprietate bunuri imobile, bunuri mobile sau cote-părți în companii. Botnar declară pentru perioada 2017-2018 un salariu de 73.995 lei de la „Magazine Sociale” SRL, 11.420 lei de la Partidul Politic „Șor” și o indemnizație de 6.500 lei de la primăria mun. Orhei.

Foto: acum.md

Vasili Tătaru, Blocul ACUM

Nici despre candidatul Blocului ACUM pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Vasili Tătaru  are 28 de ani, s-a născut în orașul Fălești și deține din 2015 funcția de profesor de limba și literatura română și limba franceză la Liceul Teoretic „Academia Copiilor”. În perioada 2017-2018 a obținut un salariu de 154 mii lei în funcția de profesor și 41.700 lei din activitate didactică, conform declarației de avere și interese personale depuse la CEC. Candidatul Blocului ACUM nu deține nici o mașină, nici un teren sau vreo altă avere imobilă.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 11