Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova va deschide o…

R. Moldova va deschide o reprezentanţă diplomatică în Japonia

R. Moldova va deschide o reprezentanţă diplomatică în Japonia. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi a Executivului.

„Deschiderea unei reprezentanțe diplomatice permanente în Japonia va aprofunda relațiile diplomatice bilaterale cu această țară. Japonia deja este un partener important pentru R. Moldova, iar Ambasada de la Tokyo va asigura dialogul direct cu autoritățile acestei țări în vederea majorării asistenței financiare oferite direct”, a precizat Natalia Gherman, ministra Afacerilor Externe.

Inaugurarea Ambasadei R. Moldova la Tokyo va amplifica relaţiile comercial-economice dintre cele două state. Conform celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2014, R. Moldova a importat mărfuri din Japonia în valoare de 22,8 mil. de dolari şi a exportat mărfuri în valoare totală de 292,5 mii dolari.

Până la 1 iulie 2014, Japonia a oferit R. Moldova, inclusiv prin intermediul Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 92,8 milioane dolari. Domeniile care au beneficiat de asistenţă din partea Japoniei au fost agricultura, sănătatea, cultura, ştiinţa, educaţia, securitatea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.