Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM va convoca joi Comitetul…

PSRM va convoca joi Comitetul Executiv Politic al partidului: „Criza politică se adâncește”

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) va convoca joi, 11 martie, Comitetul Executiv Politic al partidului. Potrivit socialiștilor, blocajul instituțional creat de criza politică generată de „lipsa unui guvern funcțional fac ca țara să se afunde într-un haos”. Astfel, printre subiectele care vor fi discutate la executivul politic vor fi acțiunile pentru a scoate țara din impasul politic, social, economic și sanitar.

„Blocajul instituțional creat de criza politică generată de Președinție, lipsa unui guvern funcțional, preocuparea unor conducători ai statului pentru interese electorale, fac ca țara să se afunde într-un haos în care vedem tot mai mulți oameni bolnavi, avem creșteri alarmante ale deceselor, blocaje economice și sociale, riscăm din nou să intrăm în lockdown. Toate acestea sunt generate de iresponsabilitatea unor politicieni și de unii conducători de instituții, care refuză dialogul și refuză să pună pe primul plan nevoile urgente ale cetățenilor și siguranța lor.

PSRM constată cu regret că Președinția continuă să refuze dialogul propus de mai multe partide politice din Parlament, refuză în continuare să se conformeze Constituției și să pună în aplicare hotărârile Curții Constituționale. Acest comportament este unul care întrunește elemente clare de uzurpare a puterii de stat, atât dacă sunt privite prin prisma răspunderii penale, cât și prin cea politică.

Având în vedere agravarea situației în țară și refuzul Președinției de a merge la dialog, PSRM va întruni joi Executivul politic, unde urmează să fie decis planul de acțiuni pentru salvarea țării din haosul politic, sanitar, social și economic în care se află”, susțin socialiștii.

Acțiunile urmează a fi prezentate public, joi după ședința executivului politic.

Consiliul Republican al PSRM din 27 februarie a decis ca socialiștii să meargă pe dialog „cu toate partidele politice din Parlament” pentru depășirea crizei politice și propun președintei Maia Sandu să se așeze cu aceștia la masa de negocieri și să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru până la 9 martie. Liderul socialiștilor Igor Dodon spune că, dacă până pe 9 martie decretul nu va fi semnat, socialiștii se vor convoca, din nou, pentru a stabili „acțiuni politice mai hotărâte”, care ar putea duce la „reducerea” funcției de președinte la una „de decor”.

După decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțional decretul privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, președinta Maia Sandu a declarat la 23 februarie, că depășirea actualei crizei se poate face doar cu un Parlament nou, iar poporul este cel care deține puterea reală în stat. „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus aceasta.

Prin decizia din 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.