Principală  —  IMPORTANTE   —   PSRM îi cere președintei Sandu…

PSRM îi cere președintei Sandu să o desemneze pe Durleșteanu pentru funcția de premier și amenință cu „readucerea” funcției de președinte la rolul „de decor”

Consiliul Republican al PSRM din 27 februarie a decis ca socialiștii să meargă pe dialog „cu toate partidele politice din Parlament” pentru depășirea crizei politice și propun președintei Maia Sandu să se așeze cu aceștia la masa de negocieri și să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru până la 9 martie. Liderul socialiștilor Igor Dodon spune că, dacă până pe 9 martie decretul nu va fi semnat, socialiștii se vor convoca, din nou, pentru a stabili „acțiuni politice mai hotărâte”, care ar putea duce la „reducerea” funcției de președinte la una „de decor”.

Liderul socialiștilor anunță că în cadrul Congresului Republican al PSRM de sâmbătă s-a decis ca pe parcursul acestei săptămâni socialiștii să poarte discuții cu partidele din Parlament pentru identificarea soluțiilor pentru depășirea crizei.

„Cineva se joacă de-a politica și încearcă să monopolizeze puterea în stat. Unii discută despre referendum de demisie a președintelui. Ultimul lucru care ne preocupă acum pe noi este Maia Sandu și funcția ei. PSRM nu va iniția niciun referendum pentru demisia ei. Dialogul rămâne singura soluție pentru a pune capăt acestei crize. În această săptămână, PSRM va continua dialogul cu partidele din Parlament pentru a identifica soluții pentru depășirea actualei crize politice”, a spus Dodon.

Acesta susține că PSRM vrea un „dialog constructiv” și cu președinta Maia Sandu.

„Atât eu, cât și întreaga fracțiune este gata să meargă la discuții cu Maia Sandu. Îi cerem să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Dacă noi ne-am fi așezat la masa de negocieri în luna decembrie, am fi rezolvat totul. (…) Ei așteaptă 23 martie. Vom mai pierde încă o lună”, a spus Dodon.

Socialiștii îi cer președintei să semneze până la 9 martie decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru și spun că, dacă asta nu se va întâmpla, atunci vor veni cu „alte acțiuni”.

„Suntem în luptă cu haosul și luptăm ca țara să aibă un guvern. Până la 9 martie președinta trebuie să o desemneze pe doamna Durleșteanu pentru funcția de premier. Să semneze decretul. Dacă nu se va întâmpla asta, noi ne vom convoca și vom stabili alte acțiuni. Vom lua acțiuni politice mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte să ajungă una de decor, așa cum a fost până în 2016”, a declarat Igor Dodon.

Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Șefa statului a refuzat însă să cheme fracțiunile la consultări și a adăugat că cetățenii vor decide viitorul țării la anticipate sau la referendum. 

Decizia a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.

Cei din PSRM au cerut să fie interpretat și dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă a Constituției atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat pentru funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

În același timp, toate fracțiunile parlamentare, cu excepția PAS, au încetat să mai vorbească despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate. 

PSRM și Platforma DA susțin că au inițiat discuții pentru depășirea crizei politice, în timp ce democrații îi cer președintei să cheme fracțiunile parlamentare la dialog. 

Cât privește transfugii din platforma „Pentru Moldova” și deputații Partidului Șor, aceștia și-au reiterat susținerea pentru candidata socialiștilor pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în perioada lui Voronin, iar ulterior nu s-au mai pronunțat asupra acestui subiect. 

Igor Dodon, care în repetate rânduri a declarat despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, acum ezită să mai vorbească despre ele și spune că nu sunt o soluție pentru depășirea actualei crize. Iar oficializarea alianței cu transfugii o motivează ca fiind o decizie luată în situație extremă, cu care se confruntă țara.