• PSRM îi cere președintei Sandu să o desemneze pe Durleșteanu pentru funcția de premier și amenință cu „readucerea” funcției de președinte la rolul „de decor”

  PSRM îi cere președintei Sandu să o desemneze pe Durleșteanu pentru funcția de premier și amenință cu „readucerea” funcției de președinte la rolul „de decor”
  01 martie 2021 | 11:26

  Consiliul Republican al PSRM din 27 februarie a decis ca socialiștii să meargă pe dialog „cu toate partidele politice din Parlament” pentru depășirea crizei politice și propun președintei Maia Sandu să se așeze cu aceștia la masa de negocieri și să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru până la 9 martie. Liderul socialiștilor Igor Dodon spune că, dacă până pe 9 martie decretul nu va fi semnat, socialiștii se vor convoca, din nou, pentru a stabili „acțiuni politice mai hotărâte”, care ar putea duce la „reducerea” funcției de președinte la una „de decor”.

  Liderul socialiștilor anunță că în cadrul Congresului Republican al PSRM de sâmbătă s-a decis ca pe parcursul acestei săptămâni socialiștii să poarte discuții cu partidele din Parlament pentru identificarea soluțiilor pentru depășirea crizei.

  „Cineva se joacă de-a politica și încearcă să monopolizeze puterea în stat. Unii discută despre referendum de demisie a președintelui. Ultimul lucru care ne preocupă acum pe noi este Maia Sandu și funcția ei. PSRM nu va iniția niciun referendum pentru demisia ei. Dialogul rămâne singura soluție pentru a pune capăt acestei crize. În această săptămână, PSRM va continua dialogul cu partidele din Parlament pentru a identifica soluții pentru depășirea actualei crize politice”, a spus Dodon.

  Acesta susține că PSRM vrea un „dialog constructiv” și cu președinta Maia Sandu.

  „Atât eu, cât și întreaga fracțiune este gata să meargă la discuții cu Maia Sandu. Îi cerem să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Dacă noi ne-am fi așezat la masa de negocieri în luna decembrie, am fi rezolvat totul. (…) Ei așteaptă 23 martie. Vom mai pierde încă o lună”, a spus Dodon.

  Socialiștii îi cer președintei să semneze până la 9 martie decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru și spun că, dacă asta nu se va întâmpla, atunci vor veni cu „alte acțiuni”.

  „Suntem în luptă cu haosul și luptăm ca țara să aibă un guvern. Până la 9 martie președinta trebuie să o desemneze pe doamna Durleșteanu pentru funcția de premier. Să semneze decretul. Dacă nu se va întâmpla asta, noi ne vom convoca și vom stabili alte acțiuni. Vom lua acțiuni politice mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte să ajungă una de decor, așa cum a fost până în 2016”, a declarat Igor Dodon.

  Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Șefa statului a refuzat însă să cheme fracțiunile la consultări și a adăugat că cetățenii vor decide viitorul țării la anticipate sau la referendum. 

  Decizia a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.

  Cei din PSRM au cerut să fie interpretat și dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă a Constituției atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat pentru funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

  În același timp, toate fracțiunile parlamentare, cu excepția PAS, au încetat să mai vorbească despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate. 

  PSRM și Platforma DA susțin că au inițiat discuții pentru depășirea crizei politice, în timp ce democrații îi cer președintei să cheme fracțiunile parlamentare la dialog. 

  Cât privește transfugii din platforma „Pentru Moldova” și deputații Partidului Șor, aceștia și-au reiterat susținerea pentru candidata socialiștilor pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în perioada lui Voronin, iar ulterior nu s-au mai pronunțat asupra acestui subiect. 

  Igor Dodon, care în repetate rânduri a declarat despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, acum ezită să mai vorbească despre ele și spune că nu sunt o soluție pentru depășirea actualei crize. Iar oficializarea alianței cu transfugii o motivează ca fiind o decizie luată în situație extremă, cu care se confruntă țara.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13