Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prezidențiabila Ana Guțu: între afaceri…

Prezidențiabila Ana Guțu: între afaceri la locul de muncă și politică

Ana Guţu, candidata Partidului Politic „Dreapta” la funcția de președinte, locuiește într-un apartament de 86 m.p. în centrul capitalei, deține un alt apartament în Cahul și a avut, în ultimii doi ani, încasări de peste jumătate de milion de lei din activitatea didactică și dividendele de la firma sa. Doctor în filologie şi profesor universitar, Ana Guțu este singurul fondator al „Stavbi Lux” SRL, proprietara unui cafe-bar în incinta Univeristății Libere Internaționale din Moldova (ULIM), acolo unde candidata la prezideníale deține funcția de prim-vicerector. Și fiul Anei Guțu, Augustin, este fondator la două companii și deține o casă de 126 m.p. în sectorul Buiucani, dar și un apartament de 85 m.p. în centrul Chișinăului.

Ana Guțu nu este la prima încercare de a accede într-o funcție înaltă în stat. Din 2009 până în 2014, aceasta a fost deputată în Parlamentul R. Moldova, fiind aleasă pe listele Partidului Liberal (PL). În 2013, împreună cu alţi 6 deputaţi, Guțu s-a desprins de PL formând „Partidul Liberal Reformator” (PLR). În preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, în urma unor neînţelegeri din interiorul PLR, Ana Guţu a părăsit formaţiunea, iar în septembrie 2015 a fondat un partid nou, numit „Dreapta”, care se pronunţă pentru Unirea R.Moldova cu România. În calitatea sa de deputată, Ana Guţu a fost autoarea sesizării în urma căreia Curtea Constituţională a recunoscut limba română ca limbă de stat în R. Moldova, dar și inițiatoarea legii prin care cetățenii R. Moldova își pot declara identitatea românească în actele civile.

Veniturile și afacerile Anei Guțu 

cafenea-fiesta-ana-gutu-ulim
Cafe-barul „Fiesta” din incinta ULIM, care aparține Anei Guțu

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Ana Guțu, împreună cu soțul său, Ion Guțu, este proprietara unui apartament de 86 m.p. în Chișinău, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, unde, conform actelor de la Cadastru, cei doi soți își au și domiciliul. Totodată Ana Guțu mai deține un apartament de 64 m.p. la Cahul, despre care spune că l-a moștenit de la mama sa, Valentina, decedată în luna februarie a anului trecut.

Pe lângă cele două apartamente, Ana Guțu deține și 100% din firma „Stavbi Lux” SRL, fondată în 2002, care operează cafe-barul „Fiesta” din incinta ULIM-ului. În 2014 și 2015 cafeneaua i-a adus actualei candidate la funcția de președinte venituri totale de 518 mii de lei sub formă de dividende. Totodată, în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat Ana Guțu apare și ca fondatoare și administratoare a firmei „Translatio” SRL, fondată în 2000, cu adresa juridică într-un fost apartament al familiei Guțu. Despre această firmă, care nu se regăsește în declarația cu privire la venituri și proprietate, Ana Guțu spune că nu a activat niciodată și nu i-a adus niciun profit. „Asta a fost o întreprindere de traduceri care niciodată nu a funcționat și pe care eu am lichidat-o. Eu nu înțeleg de ce ea apare acolo. Eu o consideram în genere închisă. Nu există așa ceva. Nu a activat deloc și nici nu activează. A fost o încercare, dar am abandonat-o”, ne-a declarat candidata.

Pe lângă dividendele de la „Stavbi Lux”, în 2014 Ana Guțu a ridicat 171 de mii de lei din salariul de deputat și alți 186 de mii din activitatea didactică de la ULIM. În 2015, nemaifiind deputată, prezidențiabila Ana Guțu a încasat, din salariul de la ULIM, 279 mii de lei, iar în primele 8 luni ale lui 2016 – alte 207 mii de lei. De asemenea, Ana Guțu a indicat că deține două conturi bancare în valută. În unul dintre ele are depozitați 22 600 dolari SUA, iar în celălalt păstrează suma de 18 200 euro.

Fiul – în afaceri, cu apartament și casă

casa-augustin-gutu
Casa nefinisată a lui Augustin Guțu, fiul Anei Guțu

Ana Guțu este căsătorită cu profesorul universitar Ion Guțu și au împreună doi copii: Augustin și Romina Bianca. Așa cum spunea chiar fosta deputată într-una din publicațiile sale, fiul Augustin este economist de profesie, iar Romina Bianca – medic. Augustin Guțu, acum în vârstă de 30 de ani, este fondator la două firme și deține o casă de locuit în sectorul Buiucani, dar și un apartament pe bd. Ștefan cel Mare, în același bloc cu părinții săi.

Fiul Anei Guțu este administrator și co-fondator, alături de un oarecare Ion Curea, al „Goods &Crafts” SRL. Fondat în 2013, SRL-ul are adresa juridică într-o casă particulară de la Buiucani, proprietatea lui Augustin. Imobilul, încă nefinisat, cu o suprafață de 126 m.p., a intrat în posesia lui Augustin în 2012, pe când acesta avea 26 de ani, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Casa, împreună cu o anexă și terenul de 6 ari pe care este amplasată valora, conform unei evaluări din 2005, 970 mii de lei.

Din iulie 2015, Augustin Guțu este și proprietarul unui apartament de 85 m.p. în același bloc din centrul capitalei în care locuiesc părinții săi, Ana și Ion Guțu. Apartamentul a fost primit drept moștenire de la bunica sa, Valentina Petrov, mama Anei Guțu. Fostă profesoară la Cahul Valentina Petrov a cumpărat respectivul apartament în 2004, pe când avea 70 de ani. Tot în 2004 a fost făcută și ultima evaluare a apartamentului, conform căreia acesta valora 664 mii de lei. „Da, a fost procurat foarte demult și i-a revenit fiului după decesul mamei. Atunci a fost pe numele mamei”, spune candidata care recunoaște însă că apartamentul a fost cumpărat, de fapt, de ea, dar, oficial, a fost înscris pe numele mamei sale.

O altă firmă la care Augustin Guțu este fondator, alături de alte 5 persoane, este „Gic-Invest” SRL, fondată în 2008. Aici fiul Anei Guțu îi are în calitate de parteneri de afaceri pe colegul mamei sale, rectorul ULIM Andrei Galben, dar și pe fiul acestuia, Ilian Galben. Firma își are adresa juridică într-un apartament al lui Ilian Galben, situat pe str. Petru Rareș din Chișinău. Printre co-fondatorii „Gic-Invest” se numără și Valentina Mîinea, dar și doi cetățeni sud-coreeni, Choi Yong Gyu și Han Eun Jong, care dețin și Întreprinderea cu Capital Străin „Chois Farm” SRL, cu activități în domeniul agriculturii și comercializării semințelor și utilajului agricol corean în R. Moldova.