Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prezidențiale/ Serghei Toma, al patrulea…

Prezidențiale Serghei Toma, al patrulea pretendent care renunță la cursa electorală. Am putea avea opt candidați

Președintele Partidului Oamenilor Muncii, Serghei Toma, renunță la cursa pentru prezidențiale, întrucât nu a reușit să adune numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Sîrbu, a declarat pentru ZdG că el a depus un demers privind întreruperea procesului de colectare a semnăturilor.

Anterior, la cursa pentru prezidențiale au mai renunțat Ion Costaș, Alexandr Kalinin și Constantin Oboroc.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Astăzi, 1 octombrie, este ultima zi de depunere a actelor în vederea înregistrării candidaților la funcția de președinte al R. Moldova.

Până acum, în cursa electorală au fost înregistrați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul „Șor”) și Maia Sandu (PAS). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Totodată, Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA) au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe mâine, 2 octombrie.