Principală  —  IMPORTANTE   —   Prezidențiale/ Oboroc nu a reușit…

PrezidențialeOboroc nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături

Constantin Oboroc a anunțat că nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături și va returna astăzi listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Reprezentanții grupului de inițiativă în susținerea acestuia au declarat că unii membri s-au îmbolnăvit sau au sabotat procesul, dar și că au pornit mai târziu și mulți cetățeni le spuneau că au semnat deja pentru un alt candidat.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

 Joi, 1 octombrie, este ultima zi de depunere a documentelor și a listelor de subscripție pentru înregistrarea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Până acum, în cursa electorală au fost înregistrați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Totodată, Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA) au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.

La cursa electorală au mai renunțat Ion Costaș și Alexandr Kalinin.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.

Publicitate
Publicitate